Kolla hur bra datorn presterar med nya PCMark 10

pcmark10 logo

Köpt ny dator och vill se hur bra den presterar jämfört med andras? Då kan vi rekommendera nya PCMark 10 som optimerats för Windows 10 och har förenklats jämfört med tidigare versionen PCMark 8.

Bland nyheterna som introducerats med PCMark 10 finner vi förbättringar kring hanteringen av belastning av datorn när den testas. Något som i vissa fall halverar testtiden utan att påverka testresultatet negativt.

Du kan alltså få dina resultat mycket snabbare än med tidigare versioner. Dessutom kan du initiera ett test med färre klick vilket förenklar användandet och gör det mer praktiskt för nybörjare som provar sig fram.

PCMark 10 finns att ladda ner helt gratis som Basic- eller Advanced-version. Gratisversionen har bara de mest grundläggande funktionerna och lämpar sig bäst för de som inte ställer några krav på testmiljön.

PCMark 10 testresultat Nvidia 1080

Advanced har flera testvarianter och inställningar, mer information om resultaten och du kan spara dina testresultat på datorn. De professionella användarna kan även skaffa PCMark 10 Professional som tar det hela fem steg till.

PCMark 10 Basic är som ovan nämnt helt gratis medan Advanced kostar 24 dollar, eller kring 260 kronor inklusive moms. PCMark 10 Professional som är för företag och kommersiellt bruk kostar 1 495 dollar, eller 16 400 kronor inklusive moms.

Vår rekommendation är att du börjar med Basic för att bilda dig en generell uppfattning om hur datorn presterar. Om du behöver mer än så kan du skaffa Advanced för några hundralappar och få större förståelse för hur datorns hårdvara presterar. Och jämföra med andras likvärdiga datorer och se om ni matchar i prestandaresultat.

Läs mer och ladda ner PCMark 10 från Futuremarks officiella produktsida för programmet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.