Kodi 19 ”Matrix” – nya mediacentret släppt i en första testversion (augusti 2020)

Kodi 19 "Matrix"
Kodi 19 "Matrix"

Använder du mediacentret Kodi till ditt filmtittande? Då kanske du blir glad av nyheten att Kodi 19 ”Matrix” är på gång, och att en första testversion är släppt till de som inte är rädda för buggar.


Den nya versionen har en hel mängd olika optimeringar och ändringar, både till det visuella och sådan du inte ser.

Bland annat inkluderas stöd för kodeken AV1, undertexter är snyggare än någonsin och gränssnittet har omarbetats på sina håll. Om du tycker om att lyssna på musik så kanske du uppskattar den nya grafiken för att visualisera musik.

Fördelen med AV1-stödet är att kodeken är både licensfri för vem som helst att använda och hela 30 procent effektivare än närmaste konkurrenten H.265. Bland de större aktörerna som använder AV1-kodeken hittar vi Netflix, så det är ingen okänd kodek vi pratar om här.

Eftersom Kodi 19 ”Matrix” fortfarande är i ett relativt tidigt utvecklingsstadie så kan det dröja ett tag innan du får prova nya versionen.


Tillägg till Kodi 19 ”Matrix” måste använda Python 3

Kodi 19 ”Matrix” använder tillägg som körs i Python 3, till skillnad från Kodi 18 som kör sina i Python 2. Alla dina eventuella tillägg måste alltså skrivas om till det nyare programspråket, vilket kan sätta krokben för ditt filmtittande i skrivande stund.

Nya och gamla tillägg skrivs i Python 3 varje vecka, så listan ökar ständigt. Men det kan vara en god idé att avvakta lite och se när just dina tillägg är redo för Kodi 19 ”Matrix”.

Nämnvärt är att tillägg som finns förinstallerade när du uppdaterar till Kodi 19 ”Matrix” kommer att avaktiveras automatiskt om de är i Python 2. Så fort de uppdaterats till Python 3 aktiveras de igen.

Vill du använda ett utmärkt mediacenter för ditt filmtittande på din Windows-dator eller Mac så finns Kodi 18.8 att ladda ner här. Kostnadsfritt givetvis. Vill du prova Kodi 19 (varning: Det är bara för avancerade, vågade användare som vet vad dom gör) kan du ladda ner mjukvaran här.