Kan jag använda skal för iPhone X med nya iPhone XS?

apple-iphones-2018-xr-xs-max

När Apple presenterade iPhone XS under sitt årliga iPhone-evenemang var det nog många som uppskattade telefonens dimensioner. De är nämligen identiska med fjolårets iPhone X, vilket betyder att skal till iPhone X åtminstone i teorin bör fungera med nya telefonen också.

Måtten för iPhone X och iPhone XS är 143.6 x 70.9 x 7.7 millimeter. Därmed bör alla gamla iPhone X-skal fungera utmärkt med iPhone XS, eller hur? Dessvärre är det inte fullt så enkelt.

Med iPhone XS har sensorn till vidvinkelkameran blivit 32 procent större. Det gör att ”knölen” på baksidan har blivit lite större. Den är mer specifict 25.5 millimeter hög vilket är snäppet mer än iPhone X som stannar på 24.13 millimeter.

Och med den marginella skillnaden blir en del gamla iPhone X-skal som inte är storleksmässigt förlåtande obrukbara. Något som Apple indirekt bekräftar genom att inte märka iPhone X-skal som kompatibla med iPhone XS.

Apples produkter är generellt mycket noggranna i sina mått, vilket betyder att deras skal inte kommer att passa andra telefoner. Dessutom är företaget väldigt säljmedvetna och ser hellre att du köpa nya skal än behåller gamla.

En del skal från tredjepart kan dock fungera med både iPhone X och iPhone XS. De är mindre noggranna i tillverkningen och kan ha lite spelrum för den större kameran på baksidan. Vårt råd är att du väljer ett iPhone XS-specifikt skal om du har den nyare modellen.

Frågor och svar om iPhone XS

Ska jag köpa Apples iPhone XS-skal eller från tredjepart?

Apple har generellt mycket hög kvalitet på sina produkter. Men de har också en betydligt högre prislapp än många andra tillverkare. Gör en avvägning för att se om du tycker att 500 kronor är acceptabelt för ett skal. Du kan annars får tredjepartsskal för runt 200 kronor.

Är det värt att uppgradera från iPhone X till iPhone XS?

iPhone X är en mycket kompetent mobiltelefon även efter att iPhone XS är släppt. Nya modellen är snabbare med en ny processor, har bättre batteritid och har bättre kameror. Om det är värt 13 000 kronor för nya telefonen? Har du redan en iPhone X – nej. Ska du uppgradera från iPhone 8 / 8 Plus – kanske. Prova gärna i butik först.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.