Jpeg 9.1 ger förlustfri komprimering & 12-bitars färgdjup

jpeg-91-photoshop-dialog

Jpeg-formatet uppdateras till version 9.1 och bjuder på flera tunga nyheter.

Med nya Jpeg 9.1 får vi bland annat stöd för 12-bitars färgdjup och förlustfri komprimering.

Tack vare förbättringarna kan vi snart spara bilder med högre kvalitet samtidigt som bakåtkompabiliteten är hundraprocentig.

Vidare får vi funktioner för ökad skalbarhet. I framtiden får vi dessutom se fram emot ökad HDR-funktionalitet utöver vad Jpeg 9.1 erbjuder och även stöd för ”augmented reality”.

Fortfarande finns en bit kvar för standarden då råformat inte sällan klarar både 14- och 16-bitars färgdjup – men The Independent JPEG Group har tagit ett stort steg i rätt riktning med Jpeg 9.1.

Vem som helst kan ladda ned källkoden till den nya versionen och implementera stöd i sina egna applikationer, så vi kan nog räkna med snara uppdateringar till exempelvis Adobe Photoshop och Pixelmator.

Den här stora uppdateringen kommer med all sannolikhet inte slå mot råformatet på något sätt då förbättringarna inte tar Jpeg-formatet till samma nivå. Men det är ett eller två steg närmare det målet.

Jpeg 2000 & Jpeg XR

Medan Jpeg 9.1 tar sina första trevande steg mot förlustfri komprimering så finns redan två Jpeg-standarder som har erbjuder detta sen flera år tillbaka.

Den första är Jpeg 2000 som skapades av Joint Photographic Experts Group år 2000, den andra är Jpeg XP som ingen mindre än Microsoft står bakom. Ingen av dem har på något sätt lyckats fånga marknaden – trots att de på flera sätt är klart bättre än vanliga Jpeg-standarden.

Nu när Jpeg 9.1 är här så minskar klyftan mellan de tre standarderna och nu vill vi bara se en ökad utvecklingstakt för att HDR och ”Augmented Reality” ska leta sig in i våra bilder på en högre nivå.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.