Iphone 6s & Iphone 6s Plus har bäst vattenskydd

Iphone 6 Plus


Apple har kanske inte vädertätat sina nya Iphone-modeller men de kan faktiskt vara företagets bäst skyddade telefoner hittills. Iphone 6s och Iphone 6s Plus slår försäljningsrekord efter tre dagar på marknaden med fler än 13 miljoner sålda enheter. Varje köpare kan se fram emot en telefon som är snabbare, tåligare och mer skyddad mot vattenskador än någon annan Iphone till dagens datum.

Tack vare webbsajten iFixIt vet vi att Apple har gjort märkbara förbättringar kring tillverkningen av Iphone 6s och Iphone 6s Plus. Det här är inte några IPX-certifierade telefoner men det är ändå glädjande att se stärkt skydd där det behövs – vilket är direkt på kretskortet som Apple har applicerat vattenresistenta medel på.

Iphone 6s & Iphone 6s Plus är inte officiellt skyddade

Tyvärr har Apple inte gått efter en officiell IPX-classificering som exempelvis Sony har gjort med Xperia Z5 eller Samsung med Galaxy S5. Det gör det mycket enklare att se hur mycket telefonerna är tänkta att klara men kan också betyda huvudvärk för Apple som inte kan skjuta över alla krav på användarna.

Den stora faran med vatten är att strömförande kopparbanor snabbt kan kortsluta kretsar i telefonen och korrosion uppstå på kopparn. Så fort man börjar se den typen av skador är det lika bra att ersätta telefonen då det inte längre finns något att göra.


Fungerar med lite tur i flera år

En telefon som hamnat i vatten kan med lite tur användas i flera år efteråt likväl som bara i några minuter om oturen är framme. Mycket handlar om omständigheterna kring olyckan, exempelvis om det är söt- eller saltvatten, hur länge vattnet varit på telefonen och i vilken mängd.

Allt vi önskar nu är att Apple tar sig i kragen och IPX-certifierar sina telefoner, gärna IP67 eller bättre. Det skulle betyda en helt tätad telefon mot damm och skydd som klarar 30 minuters nedsänkning i upp till en meters djup med vatten. Det här borde vara standard i alla flaggskeppstelefoner men är det tyvärr inte.

Vad tycker ni?