Iphone 6 kan ha minnesproblem

Iphone 6


Minnesproblem för Iphone 6

Det har sen tidigare rapporterats att Apple kanske skulle tvingas återkalla flera miljoner exemplar av Iphone 6 Plus. Anledningen som gavs var dåligt internminne som visade sig i form av kraschade telefoner och till synes slumpmässiga omstarter.

Efter den initiala nyheten visade det sig att Apple inte alls hade några planer på att göra en återkallelse. Inte heller verkade det som att speciellt många enheter drabbats då det bara var ett antal Iphone 6 Plus med 128 GB lagringsutrymme.

Minneskontroller som felar

Nu kommer ytterligare rapporter som pekar på att ett minnesfel är anledningen till att de senaste Iphone-modellerna kraschar – och inte bara Plus-varianten utan även den mindre Iphone 6. Dock verkar det inte som att själva minnet är problemet utan en minneskontroller.

Det allvarliga i problemet är att en vanlig uppdateringen till mjukvaran inte är någon lösning eftersom det är hårdvarufel. Därmed måste Apple återkalla telefoner för att kunna göra något med dem som löser felaktigheterna, något som i sin tur kan betyda att flera miljoner telefoner måste skickas till Cupertino-företaget – vilket de givetvis försöker undvika in i det längsta.


Apple har i skrivande stund inte gått ut med någon officiell information kring de påstådda problemen.

Så här fungerar en minneskontroller / memory controller

En minneskontroller ser till att flödet till och från minneskretsarna är kontrollerat. Kretsen kan vara separat på ett kretskort eller finnas implementerad i en större SoC-krets, där den senare är det vanligaste alternativet idag.

Minneskontrollerns primära uppgift är att hela tiden skriva om innehållet i minneskretsarna för att de inte ska tappa informationen som finns lagrad (och givetvis skriva över med ny när det behövs). Anledningen är att kondensatorerna mycket snabbt förlorar sin laddning om de inte hela tiden används, något som minneskontrollern ser till att hålla koll på.

Fördelen med att integrera kontrollerkretsen direkt i en SoC-krets är förbättrad prestanda jämfört med att placera den utanför. Eftersom en implementerad minneskontroller har kortare kommunikationsväg till processorn blir fördröjningen till minnet mindre och därmed får vi bättre prestanda.

Nyhetskälla är VR-Zone