iPhone 14 Pro & Pro Max har förbättrat GPS-stöd (men inte iPhone 14)

apple iphone 14 pro press 2022

Om du planerar att köpa en ny mobiltelefon ur iPhone 14-serien så ser det allt mer ut som att iPhone 14 Pro & Pro Max är de enda vettiga alternativen. Apple verkar ha lagt precis allt krut just i de modellerna och det visas inte minst av den nya, avslöjade GPS-förbättringen i telefonerna.

Det har visat sig att både iPhone 14 Pro och Pro Max (samt Watch Ultra) har stöd för GPS-satelliter med både L1- och L5-frekvenser. Den senare är en mycket modernare, kraftfullare och mer kapabel GPS-signal som ger en mer pålitlig anslutning mot satelliterna.

Lästips: Så mycket kostar det att laga din iPhone 14 (skärm, batteri, kamera)

Med både L1- och L5-frekvensen tillsammans så kommer iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max att erbjuda en märkbart exaktare positionering jämfört med Apples gamla mobiltelefoner. Dessutom bättre än nya iPhone 14 och iPhone 14 Plus som bara stöder L1-frekvensen.

Däremot har alla fyra mobiltelefonerna fullt stöd för GLONASS, Galileo, QZSS och Beidou (vilket alla vettiga mobiltelefoner har idag visserligen).

iPhone 14-serien har stöd för Bluetooth 5.3

En annan förbättring, som finns i alla fyra iPhone 14-modellerna, är stöd för Bluetooth 5.3. Det är den i skrivande stund senaste versionen som även används i AirPods Pro (andra generationen) samt nya Watch-modellerna för 2022.

För många kommer GPS-stödet för L5-frekvensen samt Bluetooth 5.3-stödet att bli en lägstanivå att utgå från i valet av framtida mobiltelefon. Frågan är nu hur snabbt Android-tillverkarna kommer att börja använda sig av L5-frekvenen för GPS-anslutningar.

Vi vet att Xioami Mi 8 fick stödet redan 2018 samt flera av Samsungs och Googles nyare mobiltelefoner stöds.

  • Samsung Galaxy S22+
  • Samsung Galaxy S21+
  • Samsung Galaxy S21 Ultra
  • Google Pixel 4
  • Google Pixel 5
  • Google Pixel 6

I skrivande stund finns inga tester visar exakt hur mycket bättre L5-stödet i iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max är jämfört med de två billigare modellerna. Mer information följer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.