iPhone 14 Pro Max är 20 % dyrare att tillverka än iPhone 13 Pro Max

apple iphone 14 pro press 2022

Det är kännbart dyrare att tillverka mobiltelefonerna i iPhone 14-serien jämfört med de fyra modellerna i fjolårets serie. Det avslöjar webbsajten Nikkei Asia som säger att skillnaden är höga 20 procent – och den kostnaden läggs på dig som slutkonsument.

Till sin hjälp med att montera sönder och inspektera alla komponenter så tog Nikkei Asia hjälp av Tokyo-baserade Fomalhaut Techno Solutions. Tillsammans undersökte de tre av iPhone 14-modellerna för att se hur mycket de kostar Apple att tillverka.

Tänk på att alla siffror är ungefärliga då ingen mer än Apple vet vad den officiella kostnaden faktiskt är. Men vi får ändå ett ungefärlig hum om siffrorna och kan förstå varför priserna har gått upp mellan iPhone 13 och iPhone 14.

Lästips: iPhone 14-serien är upp till 22 % dyrare än iPhone 13-serien – här är priserna

iPhone 14 Pro Max
De nya kamerorna i iPhone 14 Pro Max kostar en extra slant att köpa för Apple. Foto: Apple

Så mycket kostar iPhone 14 Pro Max att tillverka

Den totala, beräknade kostnaden för en enda iPhone 14 Pro Max – 2022 års flaggskeppsmodell – är 501 USD, eller cirka 5 600 kronor exklusive moms. Det är cirka 60 USD mer än kostnaden för att tillverka en iPhone 13 Pro Max.

Anledningen till den ökade kostnaden kan till stor del tillskrivas nya Apple A16 Bionic-kretsen. Den kostar nämligen hela 110 USD att tillverka enligt Nikkei Asia – hela 2.4x gånger mer än A15 Bionic som används i iPhone 13 Pro Max.

En annan anledning är det nya kamerasystemet. Sonys nyare kameror för iPhone 14-serien är 30 procent större fysiskt sett och kostar 15 USD mer för Apple att köpa in.

Merparten av kostnaden för komponenterna till iPhone 14 Pro är knutna till inhemska marknaden USA. Med fjolårets flaggskeppsmodell var det istället Sydkorea som stod för merparten av komponentkostnaderna. Därefter följer Japan, Taiwan, Kina och en stor del från ospecificerade länder (nära 20 procent).

Via Nikkei Asia

TSMC skruvar upp kostnaderna för Apple

Kostnaderna ökar för alla och även kretstillverkarna påverkars av världsekonomin som den är idag. Tillverkaren TSMC har flaggat för ökade kostnader och meddelar att det tänker skruva upp kostnaderna för flera av sina produkter.

Bland annat sina 8-tums så kallade chip-wafers som blir 6 procent dyrare för TSMC:s kunder. Även de större 12-tums chip-wafers blir dyrare, mellan 3 och 5 procent enligt webbsajten Economic Daily News.

Faktum är att TSMC redan har ökat sina priser rejält en gång de senaste åren. Under 2021 höjdes priserna med skyhöga 20 procent vilket är den kraftigaste höjningen på väldigt länge från en kretstillverkare.

Den nya höjningen ska enligt uppgift ha accepterats av Apple helt nyligen, dock med visst motstånd och efter att först ha vägrat att gå med på höjningen. Nämnvärt är att bara TSMC och Samsung har kapaciteten och den avancerade tillverkningsprocess som krävs för att skapa exempelvis Apple A Bionic-processorerna som används i iPhone och iPad-serien, samt Apple M-processorerna för Macbook-serien.

TSMC skulle kunna sätta hårt mot hårt och sluta sälja kretsar till Apple, vilket i sin tur skulle kunna påverka hela tillverkningsledet av Cupertino-företagets produkter.

Via Macrumors

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.