iPad Pro är riktigt kraftfull – så bra prestanda har surfplattan

Apple iPad Pro

När Apple presenterade iPad Pro valde man att marknadsföra surfplattan som en direkt konkurrent till vanliga bärbara datorer.


Cupertino-företaget har vid flera tillfällen sagt att iPad Pro kan göra mycket av det man gör på traditionell dator och med den (dyra) tillhörande styluspennan går det att ta det kreativa arbetet till helt nya nivåer.

Det var nog mer än några få som ställde sig undrande till hur en surfplatta, om än en tämligen stor sådan, skulle kunna mäta sig med en dator – då speciellt när man pratar prestanda och rena specifikationer. Kan iPad Pro verkligen göra lika mycket eller mer än en dator och ersätta denna helt?

A9X är kraftfullaste processorn hittills

Vi vet sen tidigare att A9X-processorn som sitter i surfplattan är den absolut kraftfullaste hittills från Apple och att den på många sätt kan jämföras med lösningar från Intel, AMD och Qualcomm, för att nämna de större tillverkarna. Mycket tack vare arkitekturen som visar upp två processorkärnor med tillhörande 12 kluster för grafikkretsen.

Med en storlek på 149 kvardratmillimeter – hela 40 procent större än Apple A9 som återfinns i iPhone 6s och iPhone 6s Plus – huserar den nya kretsen betydligt mer silikon än något annat från Apple.


Intressant nog finns vi inte det 8 MB L3-cacheminne som A9 använder och anledningen trots vara en dubbelt så bred minnesbuss som eliminerar behovet av cacheminnet helt. Om vi får se en liknande lösning i kommande iPhone 7 nästa år återstår att se men det vore en välkommen prestandaökning.

40 procent fysiskt större batteri

Trots att A9X är det största, snabbaste och effektivaste som Apple har designat så ställer sig flera journalister frågande till om det faktiskt är något nämnvärt att prata om.

Det enda Apple har gjort är att göra en surfplatta större för att kunna ge den en större skärm och bättre hårdvara under huven. Större yta att placera kretsar på, bättre värmefördelning och mer plats för batteriet. Bara batteriet är 40 procent större än det i iPad Air 2 vilket säger en del om strömförbrukningen.

Tester utförda av webbsajten Ars Technica i deras ”200 nit WiFi-test” visar att iPad Pro klarar sig tre timmar kortare än ultrabärbara Macbook. I andra tester klarar sig surfplattan bättre men A9X är långt ifrån den supersnåla processor som vi finner i andra produkter från Cupertino-företaget. Långt ifrån. Det är en prestandakrets som spänner musklerna mer än den slappnar av och det märks.

Grafikkretsen PowerVR dominerar

Speciellt på grafiksidan där iPad Pro verkligen glänser mer än något annat, speciellt tillsammans med den aktiva styluspennan som ger en helt ny dimension av kreativitet åt de som arbetar med fotografier och design.

Imagination Technologies är företaget bakom PowerVR-kretsen bakom grafiken och de har gjort ett fantastiskt jobb. Så bra att de fortsätter sporra ryktena om att Apple tänker ta över kontrollen helt kring hårdvaran i sina produkter och låta ARM-kretsar ersätta Intel:s x86-baserade processorer. Det vore ett hårt slag mot Intel och en enorm framgång för Imagination Technologies.

Hur mycket bättre är då A9X i rena siffror om man ska göra en jämförelse?

geekbench-ipad-pro-enkelkarnigt

Webbsajten WCCF Tech har testat prestandan och jämfört den med både bärbara datorer och andra surfplattor. I testet körde man ett så kallat benchmarkprogram och använde sig av ett välkänt sådant vid namn Geekbench. Resultatet visar tydligt att iPad Pro har en föredömlig prestanda jämfört med både bärbara Apple-datorer och senaste Surface Pro 4 från Microsoft.

I testet noterade man att iPad Pro slår alla de testade datorerna i minnesprestanda men att det var betydligt jämnare generellt sett med hastigheten. Inte alltid till surfplattans fördel som ni kanske noterat ovan men för att vara en surfplatta är den riktigt kraftfull och i par med såväl Macbook Pro som Surface Pro 4. Givetvis kör de tre olika operativsystem och har sina respektive fördelar och nackdelar, men det är ändå riktigt stabila siffror tycker vi.

geekbench-ipad-pro-enkelkarnigt-2

Jämför vi istället med de andra surfplattorna från Apple blir det nästan hopplöst omöjligt för de andra att hänga med. iPad Pro dominerar totalt med sin prestanda och den enda enheten som överhuvudtaget hakar på åtminstone lite är mobiltelefonen iPhone 6s. Till och med iPad Air 2 får se sig ordentligt nedtryckt i skorna och det är ändå en riktigt bra surfplatta sett till prestandan.

geekbench-ipad-pro-flerkarnigt

Om vi istället tittar närmare på testresultaten för den flerkärniga prestandan så blir det genast lite besvärligare för iPad Pro som får se sig slagen på flera fronter av tre datorer och avståndet ner till surfplattorna minskar drastiskt. iPad Pro har bara två processorkärnor vilka inte står sig väl alls mot Macbook Pro och Surface Pro 4 som båda har dubbelt så många.

Här börjar iPad Pro verkligen göra sig påminns för vad den faktiskt är – en surfplatta. Om än en mycket avancerad sådan men fortfarande en surfplatta och det märks. Minnesprestandan är högre än de fyra konkurrenterna och Macbook har svårt att hänga med på även de övriga punkterna. I alla de andra fallen får iPad Pro se sig slagen.

geekbench-ipad-pro-flerkarnigt-2

Forfarande rör det sig dock om en ny tronhållare i sin kategori och tittar vi istället på konkurrerande surfplattor från Apple så står sig iPad Pro mer än väl. Tyvärr valde WCCF Tech att inte inkludera modeller med Android så några siffror från den finns inte att jämföra med. Eftersom vi inte vill anta eller förutsätta så kan vi bara gissa oss till att iPad Pro slår även de yttre konkurrenterna och då tänker vi helt på specifikationerna.

Det går att förstå varför Apple valde bort Intel när man designade iPad Pro men uppgifter pekar på att den taiwanesiska tillverkaren var ytterst när att nå målet med sina strömsnåla Core M-processorer som baseras på Skylake-arkitekturen.

Intel kan bli det nya IBM för Apple

Inget pekar på att Intel kommer att släppas in i Apples framtida surfplattor och det är mer troligt att företagets processorer kommer att fortsätta ligga till grund för Macbook-serien i alla kategorier. Det vore ett mycket stort och riskfyllt steg för Apple att ersätta Intel idag så först om några år väntas de vara redo för ett byte – om någonsin.

Det var många som ställde sig undrande till bytet från IBM PowerPC mot Intel x86 när planerna presenterades av Apple för tio år sedan (juni, 2005). I ett slag lämnade Apple både IBM och Motorola för att lycksöka sig mot nya marker och så här i efterhand vet vi att det lyckades riktigt väl. Nu kan vi mycket väl stå inför ytterligare ett generationsskifte där Intel få se sig vara det nya IBM.

iPad Pro är en fantastisk surfplatta – om man kan leva med skärmstorleken på 12,9 tum – men är bara en initial uppvisning av vad framtiden kan ha att erbjuda från Apple. Frågan är bara hur den ser ut i nästa version.

 


 

 

Läs mer

Apple A9X Vs A8X Vs A9 Vs Intel Core Processors – Benchmark Breakdown (wccftech.com)

The iPad Pro’s chip is not a big deal (engadget.com)

A9X powering the iPad Pro features two CPU cores, 12-cluster GPU with no L3 cache (techspot.com)