Google: 20 bästa applikationerna till Android under 2015

Abstrakt
Foto: Milad Fakurian, Unsplash

Google har släppt en lista över de populäraste applikationerna till Android enligt användarna. Totalt listar Mountain View-företaget 20 applikationer som utmärkt sig under året och vi håller med om att de allra flesta i listan är riktigt bra. Alla är dock inte favoriter hos oss men vi har valt ut de absoluta toppvalen som Google presenterat och berättar kort varför vi gillar dem – häng med.

Google Foto är det perfekta stället att samla alla fotografier och videor, oavsett om man har tagit dem med telefonen eller en riktig kamera. Allt sparas i molnet så man hittar alla filerna oavsett om man är på telefonen, surfplattan, datorn eller smarta tv:n. Uppladdade fotografier kan på ett smart sätt kombineras till små videoklipp med grafiska effekter och sen delas vidare till andra.

Skype är ett praktiskt och professionellt sätt att kommunicera med andra. Med Microsoft som ägare har man en utmärkt grund som på ett smart sätt knyts samman med Office 365 och andra molntjänster från företaget. Skype fungerar bra på de flesta plattformar med ett brett stöd hos Android, IOS, OS X, Windows och även konsoler som Xbox One. Vi på Tekniksmart.se rent professionellt och är mycket nöjda.

Google Översätt stöder fler än 90 språk och är det bästa sättet att göra en till synes oläslig text förståelig. Skriv in texten, ladda in en webbsajt, prata mot mikrofonen eller bara ta en bild med kameran och låt applikationen översätta helt automatiskt. Mycket praktiskt om man är utomlands då applikationen även kan läsa upp många språk med korrekt uttal.

Microsoft Word är en del av Office-paketet och ett av världens mest använda kontorsprogram. Har efter Microsofts stora satsning på mobila applikationer blivit riktigt bra och kan på allvar utmana Google Docs på Android. Är tätt integrerad med andra molntjänster från Microsoft, inklusive de andra Office-apparna och OneDrive vilket är en molnlagring för att spara filer lätt åtkomliga.

SwiftKey Keyboard är det enklaste och tveklöst snabbaste sättet att skriva på Android. Rättar dina stavfel helt automatiskt och lär sig ditt sätt att skriva på så applikationen kan ge smarta förslag. Man kan även lägga till olika teman med en hel mängd färgkombinationer, smart åtkomst till emojis och kan anslutas till en mängd internettjänster så SwiftKey Keyboard kan lära sig från dem hur du skriver. En vinnare!

Nova Launcher ersätter gränssnittet i din mobiltelefon eller surfplatta. En perfekt lösning om man inte gillar TouchWiz eller Sense som mobiltillverkarna Samsung och HTC använder. Tar över utseendet och tillåter användaren att göra mängder av inställningar så gränssnittet blir exakt som man vill ha det. Gör det enklare att göra telefonen och surfplattan mer personlig med rätt stil och färger.

När det kommer till resten av listan så är det inga applikationer vi skulle rekommendera på rak arm så vi har några bonusfavoriter att tips om här under istället.

Prisjakt är det bästa sättet att spara hundralappar eller tusenlappar när man ska handla på internet – eller i fysisk butik för den delen. Se bästa priserna, läs omdömen på produkter och butiker samt skapa listor med produkter du vill ha, ge bort eller bara vill komma ihåg. Prisjakt är utan tvekan den bästa sajten och applikationen för att jämföra priser idag. En vinnare framför datorn, telefonen och i butiken.

Microsoft Outlook är ett e-postprogram och en kalender i samma applikationer. Har ett brett stöd bland befintliga tjänster och är en av Microsofts stora satsningar på mobila lösningar. Har fått toppbetyg av flera stora webbsajter och kan potentiellt bli den bästa applikationen för både Gmail och Outlook i framtiden. Har en smart tvådelad inkorg för prioriterade och mindre viktig e-post för snabb hantering.

Hitta.se är bästa applikationen för att snabbt se vem det är som ringer. Appen slår automatiskt upp vem som står på numret medan signalerna går fram till din telefon och du ser resultatet innan du svarar. När samtalet är över kan du använda sökresultatet för att skapa en ny kontakt med numret. Visar även kartor, intressepunkter, restider och mycket, mycket mer. Givetvis kan man även söka på nummer i appen.

Waze är en användardriven navigator-app som är mycket omtyckt och riktigt enkel att använda. Skaffa ett gratis konto och kör som vanligt för att bidra. Kanske bästa funktionen är att man på sekunder kan berätta för alla i närheten om olyckor, poliskontroller och andra faror längs vägen. Man kan även berätta om bensin- och diselpriser på stationer. En utmärkt gps- och navigatorapp som vi använder dagligen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.