iOS 13.4 avslöjar att din iPhone kan användas som bilnyckel

apple ios 13 logo

Beta-versionen av iOS 13.4 är släppt och i den har man hittat referenser till att iPhone-telefoner snart kan användas som bilnyckel. Här är allt man vet idag.

Det är webbsajten 9to5Mac som har hittat referenser i koden till iOS 13.4 som pekar på att funktionen som bilnyckel är på gång.

Mer specifikt handlar det om kod som refererar till ett CarKey-API som uppmärksammats. Ett API som gör att både din iPhone och Apple Watch kan användas för att låsa upp och starta bilen.

Det är fortfarande lite oklart exakt hur funktionaliteten ser ut. Vad vi känner till så ska NFC vara bidragande och utan behov av autentisering med exempelvis Face ID eller liknande. Det gör att upplåsning kan ske även när batteriet är slut i iPhone och Watch.

To use CarKey, hold iPhone or Apple Watch to reader. It will work automatically, without requiring Face ID. You can change express mode settings in Wallet.

För att allt ska fungera måste bilens uppgifter lagras i Wallet till iOS.

Det behövs även en app från biltillverkaren och så klart NFC-stöd direkt i bilen. När första inställningen görs placeras din iPhone ovanpå NFC-läsaren i bilen och när processen är klar har CarKey-funktionaliteten lagts till i Wallet.

Därefter tar det bara sekunder att synkronisera CarKey-inställningarna och autentiseringen till din Apple Watch.

Andra detaljer i koden pekar på att CarKey-inställningarna för din bil kan delas med andra. Det gör det lättare att låta andra i familjen få samma funktionalitet i deras iPhones och Watches.

%@ invited you to use their %@ with unlock access. This allows you to use your iPhone and Apple Watch to unlock/lock the car.

Det är oklart exakt vilka biltillverkare som arbetar på stödet med Apple idag. Det är inte heller sannolikt att CarKey fungerar korrekt innan iOS 13.4 släpps i slutgiltliga version, eller ens då.

Artikeln uppdateras med mer information när sådan finns.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.