Intel uppdaterar sina processorer för Spectre-buggen – igen

Intel Logo 950px

Intel har skickat ut en uppdatering med ny mikrokod till alla sina processorer i serierna Skylake, Kaby Lake och Coffe Lake. Vi hoppas det går bättre den här gången – för sist lyckades Intel inte speciellt väl med sina uppdateringar för Spectre.

Förra gången Intel försökte uppdatera med mikrokod började datorer helt slumpmässigt att starta om sig själva. Det fick många datortillverkare att undvika uppdateringarna helt och Intel tvingades dra tillbaka sin nya mikrokod helt.

Nu är det dags för ett nytt försök. Processorerna som omfattas med första uppdateringen är Intel Skylake, Kaby Lake, Coffee Lake, Intel Core X och Xeon. Därefter följer nya uppdateringar till äldre serierna Sandy Bridge, Broadwell, Haswell och Ivy Bridge.

I skrivande stund finns bara beta-kod för de äldre processorerna. Det är inte rekommenderat att du installerar sådan om du råkar stöta på dessa uppdateringar. Undvik, och vänta istället på den färdiga koden.

Intel arbetar även med mikrokod för så gamla processorserier som Arrandale och Clarkdale. Nu pratar vi om sju år gamla processorer, och mikrokoden är bara i ett tidigt utvecklingsstadium.

Uppdateringarna skickas ut av OEM-tillverkarna

Intel har sagt att de flesta uppdateringar kommer att släppas via OEM-tillverkarna, med det är tveksamt att Arrandale och Clarkdale får uppdateringarna via tillverkare som Asus och Dell. Mer troligt är att du måste använda Intels egna mjukvara för att hitta mikrokoden.

Spectre och Meldown är två riktigt otrevliga sårbarheter som tvingats Intel att bli defensiva i flera veckor. Gång på gång har företaget tvingats försvara sig, både mot vanliga konsumenter och andra företag som köper sina kretsar av Intel. Även konkurrenterna AMD och ARM har tvingats vidta åtgärder.

Minst 32 stämningsansökningar har lämnats in till amerikansk domstol, och vi kan räkna med att Intel får ytterligare huvudvärk om EU blandar sig i det hela.

Det blir inte bättre heller av att säkerhetsforskare hittat två nya varianter av Spectre och Meltdown. Efter säkerhetsfixarna som stoppade Spectre och Meltdown (nåja) noterades stora prestandaförluster på vissa system. Kommer de nya sårbarheterna att tvinga fram liknande fixar?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.