Intel presenterar grafikkortet Alchemist för konsumenter

Ingår i Arc-serien med kommande korten Battlemage, Celestial och Druid

intel arc illu 2021

Intel har presenterat sin första konsumentinriktade grafikkortsserie kallad Arc. Serien består av grafikkort, tjänster och mjukvara som ska sträcka sig över flera generationer med produkter.

Den första produkten i Arc-serien kallas Alchemist (tidigare DG2) och den släpps under första kvartalet 2022. Alchemist bygger på mikroarkitekturen Xe-HPG som ska bestå av sex olika modeller med 128 till 512 beräkningsenheter (EU:s).


Läs mer:

Fullt stöd för DirectX 12 Ultimate & Raytracing

Notera att suffixet HPG är kort för High Performance Graphics. Vi hoppas att Intel står för vad de lovar på den punkten.

Vad vi känner till har grafikkorten fullt stöd för DirectX 12 Ultimate och klarar så väl hårdvaruaccelererad raytracing (strålspårning) som supersampling med hjälp av artificiell intelligens.

Grafikminnet ska vara snabba GDDR6 som även RTX 3000-serien från Nvidia och Radeon RX 6000-serien från AMD använder.

Däremot så vet vi ännu inte vilken prestanda som de nya grafikkorten har. Intel har valt att inte avslöja några siffror, och även om företaget visserligen har demonstrerat grafik i spel så visas inga detaljer om exempelvis fps.

Extra spännande är supersampling-funktionen som kan blir en direkt konkurrent till Nvidia DLSS. Tekniken har sedan tidigare avslöjats heta Xe Super-Sampling (XESS), men om det fortfarande stämmer återstår att se.

Intel Arc och Alchemist skulle släppas sent 2021

De efterföljande korten till Alchemist har lika spännande namn som det första – Battlemage, Celestial och Druid.

Även om namnen är nämnvärt bättre än vad Nvidia och AMD använder så ska nämnas att de är kodnamn och att riktiga produktnamn kommer vid ett senare tillfälle. Kodnamnen i sig själva refererar inte till något speciellt kring kortens funktionalitet.

Intel Arc och Alchemist var egentligen tänkt att släppas sent under 2021. Varför lanseringen flyttades till 2022 är oklart, men tänkbart är att Intel drabbats av kretsbrist som så många andra aktörer under covid-krisen. 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.