Intel lägger ner kryptokretsen Blockscale

Bitcoin

Intels specialdesignade kretsar för att bryta kryptovaluta har lagts ner mindre än ett år efter lanseringen. Blockscale-kretsarna, som lovar att vara mer effektiva än vanliga grafikkretsar, ska ha uppnått sin livstid utan någon ersättare planerad.

Intel hade tidigare utlovat 1 000 gånger bättre prestanda per watt jämfört med konsument-grafikkretsar vid brytning av kryptovaluta vid så kallad SHA-256-baserad brytning. Något som bland annat används för bitcoin.

Men trots detta och lanseringen under en tid då kryptovalutor sjönk i värde, har Intels specialinriktade kretsar inte fått tillräckligt med intresse. Kanske för att cryptovalutor inte är lika populära eller värdefulla idag som för några år sedan.

Företaget har inte gett någon specifik anledning till varför Blockscale-satsningen avslutas, men det tros vara på grund av det minskade intresset för kryptovalutor och blockkedjor, den rådande ekonomin, och tech-världens övergång till att fokusera på artificiell intelligenser som ChatGPT med GPT-4 i spetsen.

Intel väntas sluta ta emot ordrar den 20 oktober 2023 och helt sluta skeppa kretsarna i april 2024.

Intels satsning på Blockscale-kretsar kan dock fortfarande komma tillbaka, då företaget inte helt har stängt dörren för framtida möjligheter inom området. Det är troligt att Intel kan återanvända sina lärdomar och kunskaper från Blockscale-utvecklingen inom andra områden, så arbetet lär inte vara helt förlorat.

Via Reuters

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.