Intel Core i9-11900KF når nästan 100 grader – trots vattenkylning och ingen överklockning

Intel logo

En användare som säger sig ha fått tag på nya Intel Core i9-11900KF har testat temperaturnivåerna med stabilitetstestet i AIDA64.

Och den här processorn blir rejält varm när den pressas. Trots en stor vattenkylare (AIO med radiator på 360mm) och ingen överklockning så stannade temperaturmätaren på 98 grader.

Lästips: Intel Core i7-11700K når 5.0GHz – slår Ryzen 5800X & 5950X

Under testet uppmättes en maximal strömförbrukning på 250 watt.

Moderkortet som användes var ett Asrock Z590 Steel Legend och maxhastigheten stannade vid 4 788 MHz i testet där processorn matades med 1,4 volt.

Testet i fråga heter ”Stress FPU” och är extremt på alla nivåer. Alla kärnor i processorn drar upp på 100 procent och används för att beräkna flyttalsenheter med instruktionen AVX.

Det är inget som händer i normala användningssammanhang, så man bör ta resultatet på 98 grader med en stor nypa salt för den vanliga användaren.

Lästips: Nya Intel-datorer från Apple under 2021

Varma processor som går över 80 grader är inget ovanligt. De senaste Ryzen-processorerna är exempelvis designade för att nå uppåt 90 grader utan problem.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.