Instagram för barn under 13 års ålder

Inte redo än på länge – men arbetet pågår

Instagram

Facebook arbetar på en ny version av Instagram som kan användas av barn under 13 års ålder. Den gamla åldersbegränsningen har upplevts som ett problem för en del, men kanske får vi snällare restriktioner i framtiden.

Redan här vill vi vara tydliga med att Facebook inte har en tydlig, utstakad plan för den nya versionen. Adam Mosseri som är ansvarig för Instagram bekräftar att de tittar på en lösning, men också att inget är hugget i sten.

Lästips: Varningen: Instagram lagrade bilder trots att användarna tagit bort dem

Instagram vet att många barn och föräldrar tycker att de ska hitta en säker och bra väg för 12-åringar och yngre att använda bildtjänsten.

”Barn idag frågar sina föräldrar om de kan gå med på appar som hjälper dem att hålla kontakten med sina vänner. Just nu finns det inte många alternativ för föräldrar, så vi jobbar på att utveckla nya produkter – likt vi gjorde med Messenger Kids – som är passande för barn och hanteras av föräldrar. Vi utforskar att ta en föräldrakontrollerad upplevelse till Instagram för att hjälpa barn hålla kontakten med sina vänner, upptäcka nya hobbies, intressen med mera.”

Hittills har det inte varit möjligt att nå den nivå av transparens och kontroll som krävs. Åtminstone inte enligt Adam Mosseri.

Målsättningen nu är att skapa en Instagram-upplevelse med full kontroll för föräldrarna. Och att komma bort från dagens situation där konton skapas med falska födelsedatum, vilket inte är helt ovanligt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.