Inbox kan ta över för Gmail i framtiden

google-inbox-gmail-infobox

När Google lanserade e-posttjänsten Gmail under 2004 var intresset minst sagt stort och trycket på de beta-inbjudningar som Mountain View-företaget delade ut var långt ifrån tillräcklig sett till behovet. Det var så många som ville prova Gmail att man kunde sälja inbjudningskoder från Google för åtskilliga tusenlappar på Ebay och liknande auktionstjänster.

Sedan dess har Gmail utvecklats enormt och Google ser bortom den idag 11 år gamla e-posttjänsten genom att skapa en ackompanjerande sådan i nya Inbox. Här pratar vi inte om en helt ny tjänst utan istället ett omarbetat gränssnitt som med smart koppling till Googles andra webbtjänster gör Gmail modern och aktuell igen.

Inbox blir nya Gmail

Det har pratats ett tag om att Google önskar ersätta det Gmail vi känner till idag med Inbox och även om det inte finns några officiella uppgifter om just det så kanske vi har fått de första indikationerna.

En del Inbox-användare har börjat se popup-rutor som informerar om att Google automatiskt dirigerar om webbläsaren från Gmail till Inbox om användaren bara vill det. Om man accepterar används inte webbadressen inbox.google.com som vanligt utan Inbox fungerar inuti gmail.com vilket är klart anmärkningsvärt.

Tacksamt nog för de som inte vill ha det automatiska bytet så är det enkelt att neka. Bara klicka på knappen ”Turn it of” i popup-rutan eller gå till Inställningar i e-posttjänsten för att stänga av bytet.

Långt beta-test och tyst konvertering

Inbox har funnits som beta-tjänst i närmare 14 månader nu och verkar nu vara så färdigutvecklad att Google ser den som klar för de stora massorna. Sakta men säkert har allt fler fått möjligheten att prova Inbox och i det tysta konverteras allt fler användare.

Nämnvärt här är att vi endast menar privata användare då helt andra spelregler gäller för företagsbruk. Med Google Apps krävs inte bara en inbjudan och ett godkännande från Google – administratören för Google Apps-kontot måste också godkänna att användarna får använda Inbox. Det är helt enkelt för mycket som står på spel för att låta ett ”obeprövat” gränssnitt som Inbox får spridas fritt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.