Din processorkylare kan vara skadlig – Skylake-processorer i fara

intel-skylake-kylare-skador


Processorer är dyra och känsliga komponenter i en dator. Så känsliga att de senaste modellerna från Intel riskerar att böjas och gå sönder under vissa tyngre processorkylare från flera kända tillverkare. Det rapporterar webbsajten PC Games Hardware som med bildbevis kan visa att processorer ur Skylake-serien riskerar att deformeras under dåliga förhållanden.

En anledning till att problemen kan uppstå är att Skylake-processorer har tillverkats på ett betydligt tunnare material (substrat) än tidigare modeller, vilket leder till sämre stabilitet och mindre tålighet mot olika påfrestningar. Exempelvis de tyngsta processorkylarna vid förflyttning och stötar kan vara flera gånger mer påfrestande för processorn och flera tillverkare bekräftar att det finns problem.

Tillverkare rekommenderar demontering

Thermalright, NZXT och Noctua rekommenderar att man demonterar kylaren från moderkortet vid förflyttning om det är en tyngre modell. Arctic, Cooler Master, Prolimatech, Silentium PC och Thermaltake menar istället att de har full kompatibilitet med Skylake-processorer och socket 1151 som den använder.

En del tillverkare som EK Water Blocks säger att en del äldre kylare inte bör användas med Skylake-serien på grund av olika kompatibilitetsproblem medan Scythe öppet säger att det kan finnas underliggande problem med deras kylare, närmare bestämt hållaren som nu ersätts helt kostnadsfritt av Scythe.


Vill man vara helt säker bör man använda den medföljande kylaren som Intel skeppar med sina processorer men den är inte speciellt användbar om man försöker skruva upp prestandan med överklockning. Det finns flera billigare modeller från olika tillverkare där tyngden inte är påtaglig och kylningen är bättre än standardkylaren.

Tre utmärkta processorkylare för Intel Skylake

Här är tre alternativ för den som vill ha bra kylningsegenskaper utan att riskera processor eller moderkort.

corsair-h110i-gtCorsair H110i GT är en sluten vattenkylare med fläktar, radiator och mängder av sladdar. Lägger ytterst lite belastning på processorn och har ingen som helst vikt att tala om då radiatorn är den tunga delen – och den hänger man fast i chassit med skruvar. Corsar H110i GT är förhållandevis tyst och ger bra kylning men kostar också en hel del. För entusiasterna som vill ha något bättre än luftkylning.

noctua-nh-u9bNoctua NH-U9B SE2 är en lite större kylare men når inte upp i klass med de riktigt stora på marknaden. För strax över femhundralappen får man hyggligt med kylning utan att riskera något och som vanligt får man Noctuas utmärkta kvalitet rakt igenom. Det här är en kylare som hängt med ett bra tag och vi kan varmhjärtat rekommendera den. Tänk bara på att minnesmodulerna ska få plats under den – kolla innan köp.

intel-ts15aIntel TS15A CPU Air Cooler är faktiskt den officiella kylaren för Core i7-6700K och Core i5-6600K men innan ni ropar högt så kan vi nämna att Intel har gjort klara förbättringar sen förra serierna. Det här är en högpresterande processorkylare som anpassats för de senaste processorerna. Den är inte bäst, tystast eller billigast – men den gör ett bra jobb för sina kronor och är garanterad att fungera med Skylake.

Ska klara 22 kilograms tryck

Om du inte märker av några problem idag så är chansen god att du inte behöver byta kylar eller ens montera av den från moderkortet. Det gäller dock att vara försiktig så kolla noga innan förflyttning så inget skadas.

Processorerna i Skylake-serien ska enligt Intel klara hela 22,7 kilograms tryck vilket är mer än vad man klarar att dra för hand. Det verkar dock inte hjälpa en del så var försiktiga.

Vilken processorkylare har du till din dator? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Läs mer om nyheten på PC Gamers Hardware.