Imgur tar bort gamla bilder – stora problem väntas

Imgur

Imgur meddelar att gamla bilder kommer att raderas från tjänsten. Det kan i värsta fall få stora konsekvenser för många gamla forum och inte minst populära sajten Reddit.

Nyheten om att Imgur börjar ta bort gamla bilder noterades efter en ändring i sajtens användaravtal som träder i kraft den 15 maj 2023. Där står att ”gammalt, oanvänt och inaktivt innehåll” som inte är kopplat till ett användarkonto kommer att raderas.


Imgur kan förstöra för miljontals sajter

Problemet? Genom åren så har miljontals bilder laddats upp från anonyma användare och de har sedan spridits på många webbsajter, forum och bloggar.

En stor fördel med Imgur har varit den fria uppladdningen som gjort det lättare för användare av forum som inte tillåter uppladdning bilder eller videor till egna sajten att faktiskt visa sina bilder.

Frågan många ställer sig är nu hur Imgur ska (om de ens har någon plan för det) hantera den enorma mängd inbäddade bilder som plötsligt blir blanka.

Exempel på det, som Swedclockers bland annat nämner, är att guider som använder många bilder för att guida användarna i praktiken blir helt oanvändbara. Det finns många guider där ute för gamla prylar som hjälper till att hålla dem vid liv – ofta långt efter ”sista förbrukningsdagen”.

Ska säkra Imgurs framtid

En annan detalj är att pornografiskt innehåll och fotografier på nakna människor förbjuds. Ett undantag är konstnärliga bilder, exempelvis på målningar och skulpturer, som får vara kvar.

Anledningen till att användaravtalet skrivs om och bilderna tas bort har med Imgurs framtida att göra. De vill säkra sin framtid och samtidigt tydliggöra för användarna hur bilder får delas.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.