Icloud Drive finns nu för Windows

apple-logo

Icloud Drive – nu för Windows

Apple har släppt Icloud Drive för Windows och ger användarna ett betydligt enklare sätt att hantera filer i molnet än tidigare varit möjligt med tjänsten.

När programmet som behövs har installerats skapas en mapp i Utforskaren där alla filer på ens konto visas och man kan enkelt hantera dem som vilken lokal mapp som helst på datorn.

Mac-användare kommer också få Icloud Drive men först med OS X 10.10 ”Yosemite”. Det betyder att ärkefienden Microsoft faktiskt kommer före de trogna Apple-anhängarna – något som säkert lär sticka i ögonen på en del.

Integrerad i Yosemite

Dock kommer det inte som någon överraskning att Apple valt det här tillvägagångssättet. Icloud Drive är trots allt en integrerad tjänst i Yosemite och det vore inte logiskt att Apple skulle släppa en uppdatering med stöd för nuvarande OS X så nära inpå lanseringen av OS X 10.10.

Bland skillnaderna mellan Icloud Drive på OS X Yosemite och Windows finner vi att de senare inte kan använda sig av Find My Iphone och inte heller Icloud Keychain för webblösenord. Dessutom är anteckningar inte tillgängliga, vilket de blir med OS X.

Andra molntjänster som erbjuder integrering med Utforskaren i Windows är Google Drive, Microsofts egna OneDrive och Box – för att nämna tre av flera alternativ.

Google Drive

Personligen föredrar jag Google Drive då molntjänsten är tätt integrerad med Google Apps och det betyder smidig dokumenthantering på flera plan. Bland annat kan jag ladda ned bifogade filer från e-postmeddelanden direkt till min Drive, färdigscannade efter malware och annat otyg.

Icloud Drive finns att ladda ned för Windows redan idag – ni hittar installationsfilerna här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.