Icloud-användare drabbas av spam i kalendern – så blir du av med det

apple spam kalender icloudbild

Visste du att din kalender i iOS kan få spam-inlägg? En mängd iCloud-användare har rapporterat att de fått just det och tyvärr verkar det som att även svenska användare drabbas. Här hjälper vi dig att bli av med otyget.


Alla med en e-postadress vet att spam är ett riktigt otyg som gärna letar sig in oavsett hur duktiga vi är på att rapportera skärpposten. Men att spam även kan drabba kalendern är det nog få som känner till. Det är i skrivande stund inte vanligt, men allt fler rapporterar att det sker.

Och kanske värre är att bildbibliotektet i iCloud också kan drabbas. Där du enkelt raderar meddelanden i inkorgen blir det genast knepigare i kalendern och bildbiblioteket. Du kan nämligen bara acceptera eller neka inbjudningar, och oavsett vad du gör bekräftas för den som skickat spam-inbjudan att din e-postadress är aktiv — vilket gör att du får ännu mer.

Har du fått spam till kalendern finns ett litet trick för att dölja inbjudningarna, men det är inte lika rättfram som i inkorgen till din e-post. Innan Apple implementerar ett bra skydd kan du prova knepet vi tipsar om här under.

Så blir du av med alla spam-inbjudan i din iOS-kalender

  1. När du får ett spam-inlägg i kalendern ska du INTE klicka “acceptera” eller “neka”. Den här punkten är mycket viktig!
  2. Öppna den inbyggda kalender-applikationen i iOS.
  3. Tryck på alternativet “Kalendrar” längst ner på skärmen, sedan “Ändra”.
  4. Lägg till en iCloud-kalender och döp den till “Spam” eller liknande.
  5. Tryck på “Klar” och sedan “Klar” igen för att spara nya kalendern.
  6. Öppna den spam-inbjudan du fått. Kolla i “Inkorg”, sedan längst ner till höger i kalender-applikationen.
  7. Tryck längst ner på “Kalender”, ovanför inbjudan.
  8. Välj nu din nya kalender.
  9. Repetera med alla inbjudningar du får som är spam.

Du kan nu välja att radera din spam-kalender eller bara dölja den. Om du väljer att ta bort den bör du trippelkolla att det verkligen är rätt du tar bort, så inget viktigt raderas av misstag. För att ta bort spam-kalendern, tryck på det “inringande I:et” och sedan på “Radera kalender”.


Har du drabbats av spam på din iPhone i kalendern eller bildbiblioteket? Kommentera gärna och berätta om dina upplevelser, och hur du löste det!

Bild- och infokälla: Holländska Apple Tips