ICA börjar leverera paket — konkurrerar med Postnord

Frakt shipping
Foto: Claudio Schwarz, Unsplash

Det låter som ett aprilskämt, men ICA har faktiskt startat en tjänst för att leverera paket inom vissa delar av Sverige. Tjänsten heter ICA Paket och den är redan aktiv i södra och västra Sverige.

Det här är ICA Paket

ICA Paket är en ny leveranstjänst som är framtagen av innovationshubben ”ICAX”.

Tanken med tjänsten är att anslutna e-handlare kan kan skeppa paket med ICA för snabb leverans till paketdisk eller utlämningsskåp.

Den störa fördelen för framför allt ICA-butikerna är att paketen skeppas med samma transporter som matvaror. Det gör att antalet bilar som måste hanteras dagligen (förhoppningsvis) minskasr.

Så fungerar ICA Paket

För att använda ICA Paket så krävs att flera beroenden uppfylls.


Till att börja med måste både e-handlaren som du shoppar från vara med i tjänsten, men även ICA-butiken du vill hämta från måste vara med.

När båda är med i ICA Paket så kan du välja ”ICA Paket” som ett fraktalternativ när du shoppar via internet.

E-handlaren lämnar ditt paket till ICA som skeppar det till din valda ICA-butik med samma fraktbil som matvarorna kommer i.

Konkurrent till Postnord

Den stora frågan nu är hur Postnord ställer sig till ICA:s satsning.

Postnord är den stora speditören som finns hos i princip alla ICA-handlare idag och hur ICA Paket påverkar samarbetet är inte klarlagt.

ICA är dock tydliga med att det kommer att finnas en satsning på paketuthämtning i det stora hela och att samarbetet med andra speditörer fortsätter.

E-handlarna som använder ICA Paket

Just nu är det bara ett fåtal handlare som faktiskt har anslutit sig till ICA Paket.

Bland de stora aktörerna så hittar vi bokhandlaren Adlibris, men även Apoteket Hjärtat kommer att ansluta sig till tjänsten framöver.

Lästips: Visste du att apotekens produkter är mycket dyrare i butik jämfört med online?

Frågorna vi ställer oss

Det finns flera saker som inte är klarlagda och som vi troligtvis inte får svar på i närtid.

Exempelvis hur snabba leveranserna kommer att vara i glesbygden där mattransporterna inte kommer varje dag. Och om det blir någon skillnad för konsumenterna som hämtar ut sina paket när ICA (troligtvis) inte får använda Postnords app eller utrustning.

Vi vet inte hur hanteringen och paketeringen inuti bilarna ser ut. Är det tillräckligt separerat mellan avdelningarna så att maten inte påverkar paketen eller tvärtom?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.