HUNSN RS36a: Minidator med 6 ethernetportar, pfSense, Intel Tiger Lake, HDMI

hunsn rs36a 1 2022 featured

HUNSN RS36a är en minimal dator med mängder av ethernetportar, upp till 32GB RAM och med stöd för mjukvara som pfSense, OPNSense och Untangle. Ett kompetent litet bygge som kostar en rejäl slant.

Minidatorn finns i två varianter med antingen en Intel Celeron 6305- eller Core i5-1135G7. Därtill kan du välja mellan en helt barebone-modell utan lagringsutrymme eller RAM-minne, alternativt olika konfigurationer från 4GB/32GB upp till 32GB/512GB.

Storleken på HUNSN RS36a är 178 x 126 x 55 millimeter och vikten är 1,5kg. Knappast Raspberry Pi-storlek, men inte värre än att datorn går att gömma i princip var som helst på skrivbordet ändå.

Läs mer: Raspberry Pi 400 – tangentbord med inbyggd Raspberry Pi (video)

4 USB-portar & 6 ethernetportar (gigabit)

På framsidan sitter fyra USB 3.0-portar, en HDMI-port och en RJ45 COM-port. Här hittar du även LED-belysning för datorns status, en återställningsknapp samt en PÅ/AV-knapp.

Baksidan huseras av sex ethernetportar med gigabithastighet samt en strömkontakt för 12V-anslutning. Om du behöver 4G-anslutning som komplement till ditt fasta internet så kan du ansluta ett SIM-kort.

Strömförbrukningen är upp till 15 watt för Intel Celeron-modellen och upp till 28 watt med Intel Core i5-processorn.

Hela bygget är passivt kyl med en stor kylfläns som täcker hela ovansidan på minidatorn. Modellen är alltså 100 procent ljudlös vilket gör den perfekt till exempelvis vardagsrummet och andra miljöer där du ofta rör dig.

Läs mer: Klarar Raspberry Pi 4 att spela videor i 4K och HDR?

Upp till 64GB DDR4 SODIMM & mSATA/2.5-tums SSD

Trots att HUNSN RS36a endast kan förkonfigureras med upp till 32GB RAM och 512GB lagringsutrymme så stannar inte begränsningen där om du vill sätta i mer. Totalt stöds upp till 64GB DDR4-3200 SODIMM-minnen (två platser), så om du vill trycka i två 32GB-moduler så är det bara att köpa och installera.

Det finns plats för två lagringsenheter av typen mSATA respektive 2,5-tums SSD. Tyvärr är datorn inte PCIE-kompatibel vilket betyder att du är låst till SATA. Det betyder hastigheter upp till maximalt 550MB/s där PCIE hade kunnat ge fyrdubbla hastigheten eller mer.

Och mSATA är inte den vanligaste standarden idag vilket betyder att urvalet är mycket begränsat.

Läs mer: Raspberry Pi Compute Module 4 – avskalad, specialdesignad och med PCIe-stöd

Anpassad för Linux-baserad mjukvara & brandväggar

HUNSN RS36a marknadsförs som det perfekta alternativet för dig som vill bygga en brandvägg med exempelvis pfSense eller använda OPNSense och Untangle. Du kan så klart använda Windows och Ubuntu om du föredrar det.

Om du är intresserad av att läsa mer om de olika mjukvarorna så kan du göra det via länkarna här under:

  • pfSense – en av de mer populära brandväggarna som baseras på öppen källkod
  • OPENsense – ett avancerat och populärt alternativ till pfSense
  • Untangle – brandvägg för företag och den här är INTE gratis
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.