Huawei Watch Pro med eSIM & Android Wear 2.0

Huawei Watch Pro

Huawei Watch Pro är en smartklocka med senaste Android Wear 2.0 och stöd för eSIM. Ett steg framåt, men ändå två steg bakåt på samma gång.

Smartklockan presenterades samtidigt med flaggskeppstelefonerna Mate 10 och Mate 10 Pro under ett evenemang i Kina. Watch Pro var inte väntad utan blev en glad överraskning för många.

Designen på Watch Pro är nära identisk med befintliga Watch 2, men de båda modellerna skiljer sig åt på två viktiga punkter. Den förstnämnda har stöd för eSIM och har en kinesisk variant av Wear 2.0.

Stöd för eSIM betyder att Watch Pro kan ansluta sig till mobilnätet över 4G/LTE utan behovet av ett fysiskt SIM-kort. Smartklockan kan även använda 3G och 2G om inte 4G-nät finns tillgängligt.

Den kinesiska varianten av Wear 2.0 betyder att operativsystemet har kinesiskt språkstöd, samt är helt fri från Googles tjänster. Den traditionella digitala assistenten från Google är utbytt och Baidu tillhandahåller funktioner som inte kan användas på den asiatiska marknaden.

huawei watch pro wrist

Watch Pro versus Watch 2: Hårdvaran

Hårdvaran till Watch Pro skiljer sig inte från Watch 2 på några nämnvärda punkter. Åtminstone vad vi känner till. På insidan sitter det troligtvis en Snapdragon 2100-processor med tillhörande 768MB RAM-minne och 4GB lagringsutrymme. Till det följer en 1,2-tums AMOLED-skärm med upplösningen 390 x 390 pixlar.

Huawei Watch Pro är speciellt designad för kinesiska användare och det betyder att modellen inte kommer till oss i Sverige. Åtminstone inte i sin befintliga form.

Med ursprungliga Watch-modellen fick Huawei mycket positiv kritik och modellen kändes som ett steg upp från vad många konkurrenter kunde erbjuda. Nyare Watch 2 däremot känns mer som ett litet steg tillbaka med få nyheter och bulkigare design.

Vad vi hade behövt är en Watch Pro för den europeiska marknaden, med eSIM och alla vanliga tjänster från Google. Vi har idag Watch 2 4G med stöd för mobilnät, men då krävs ett fysiskt kort som gör klockan större.

Gärna med nästa generations Wear-plattform då version 2.0 av Wear känns daterad och långt bakom vad Apple erbjuder med watchOS idag.

Apple Watch 950 x 500 px
watchOS är ett mognare och bättre operativsystem än Android Wear.

Därför ska du inte köpa en smartklocka från Huawei

Funderar du på att köpa en smartklocka och har sneglat på modellerna från Huawei? Då har vi ett enkelt råd till dig, och det är att vänta med ett köp.

Inte för att Huawei Watch eller Watch 2 är dåliga; de är faktiskt bland de bästa på marknaden idag. Men i skrivande stund känns det som att vi hamnat i ett mellanläge där vi väntar på både Android Wear 3.0 och nya, uppgraderade smartklockor.

Faktum är att vi hellre rekommenderar de semi-smarta träningsklockorna från Garmin, exempelvis Forerunner 935 och 735XT, om du vill ha något praktiskt idag. De har lång batteritid, visar inkommande samtal och SMS, samt ger dig tonvis med träningsdata. Visst förlorar du vissa smartklock-funktioner, men mycket finns redan där.

Har du en smartklocka idag, och i så fall vilken modell? Kommentera gärna och berätta varför du valde en smartklocka, varför det blev just den modellen och vad du gillar med den!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.