Huawei släpper prestandaläge till sina nyare telefoner

huawei-p20

Huawei meddelar att tillverkaren alla mobiltelefoner med EMUI 9.0 kan använda ett speciellt ”prestandaläge”. Detta läge optimerar telefonen för högre hastighet, men också en högre strömförbrukning.


Prestandaläget var egentligen inte tänkt att kunna användas utanför Huawei, men efter att tillverkaren blev påkommen med att fuska med läget i prestandatester så pudlar företaget och gör det tillgängligt för alla.

När mobiltelefoner som Huawei P20, P20 Pro, Nova 3 och Honor Play identifierade ett prestandatest (exempelvis 3DMark) så aktiverade de automatiskt det dolda prestandaläget i telefonen. Det gav falska resultat som inte representerar verklig användning, och därmed anklagades Huawei för fusk.

När webbsajten AnandTech exponerade tilltaget valde testsajter som 3DMark att ta bort de berörda mobiltelefonerna helt från sina topplistor.

Huawei vinner inga bonuspoäng

Att Huawei släpper samma prestandaläge som de använder till fusket till alla användare, det är absolut inte något vi ger dem extra bonuspoäng för. Det handlar helt om att vinna tillbaka de kunder som kände sig lurade av fusket.


Och om Huawei inte hade tagit beslutet skulle sajter som 3DMark inte fundera på att återställa prestandaresultaten för telefoner som P20 och P20 Pro. Tillverkaren försöker rädda sitt anseende just nu, och med all rätta.

Huawei har vuxit kraftigt de senaste åren och är i skrivande stund världens näst största tillverkare av mobiltelefoner. Tillverkaren petade ner Apple från andraplatsen tidigare i år och negativ publicitet kan snabbt ändra den positionen.