Huawei registrerar varumärket ”Harmony” i Europa

huawei logo

Huawei har registrerat namnet ”Harmony” som ett varumärke i Europa. Registreringen gäller för företagets nya mobila operativsystem för både smartphones och bärbara datorer.


Harmony OS är ett operativsystem – eller kanske snarare än plattform – från Huawei. Enligt registreringen hos European Union Intellectual Property Office omfattar Harmony-varumärket både ett mobilt operativsystem och ett operativsystem för datorer.

Det väntas bli den officiella ersättaren till Android och Windows i företagets smartphones och bärbara datorer.

Anledningen till att Harmony OS existerar är på grund av företagets minst sagt problematiska förhållande med USA och Trumps administration. Ett förhållande som i grunden bottnar i att Huawei har rötterna i Kina och därmed anses vara en säkerhetsrisk för amerikanska myndigheter och användare.

Samtidigt med Harmony registrerades varumärkena ”Hongmeng” och ”Ark”.


Hongmeng väntas vara ett annat namn för Harmony, skapat för specifika marknader där Harmony inte ska användas. Detsamma gäller för Ark.

Det är idag oklart hur Huawei tänker lansera Harmony OS, hur kompatibiliten med Android-appar blir och när företaget kan börja lansera produkter med operativsystemet. Det är också oklart om befintliga produkter kan ladda ner och ersätta Android respektive Windows med Harmony OS.

Vi vet sen tidigare att Huawei arbetar på både Android 10 och gränssnittet EMUI 10 för mobiltelefoner som Mate 20 Pro. Viktiga uppdateringar som gör att företaget förblir aktuell och kan behålla sin skakiga position på marknaden.

Läs mer om nyheten här.