Huawei Nova 4 – stor skärm, 48 megapixelkamera & ingen flärp i skärmen

Huawei Nova 4

Huawei Nova 4 kan vara början på något riktigt spännande på mobilmarknaden. En mobiltelefon som visserligen har en kamera på framsidan, men utan den flärp som blev populär hos tillverkarna efter iPhone X. Här kan du läsa allt om nya mobiltelefonen.

  • Stor skärm på 6,4 tum
  • Mycket RAM-minne
  • Högupplösta kameror
  • Snabb processor

  • Jämförelsevis låg upplösning på skärmen
  • Ingen tele-optik för porträtt
  • Relativt högt prissatt

Huawei Nova 4 har en stor skärm på 6,4 tum med upplösningen 2 310 x 1 080 pixlar. Snäppet över full-HD, och kanske i det lägsta laget för en så stor skärm. Den ackompanjeras av 8 GB RAM-minne och ett lagringsutrymme på 128 GB.

Processorn som driver allt är Huaweis egenutvecklade Kirin 970. Det är fjolårets flaggskeppsmodell som bland annat används i Huawei P20 och P20 Pro. Idag efterföljd av nyare Kirin 980 som först släpptes med Mate 20 och Mate 20 Pro.


huawei-mate-20-pro

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro är en flaggskeppsmodell som släpptes i november 2018. Den ersätter Mate 10 Pro och har en stor OLED-skärm, kamera på 40 megapixel och AI-kretsar. Mate 20 Pro är första telefonen med snabba Kirin 980-processorn från Huawei.

Läs mer om Huawei Mate 20 Pro på den officiella produktsidan.


Huawei Nova 4 har ett batteri på 3 750 mAh som kan snabbladdas med upp till 18 watt via USB-C. För att det ska fungera krävs en speciell laddare från Huawei, så du kan inte använda vilken snabbladdare som helst. På baksidan sitter även en fingeravtrycksläsare.

huawei nova 4 side

Huawei Nova 4 sätter en ny ribba för mobilkameror

På framsidan sitter en selfiekamera på 25 megapixel. Men till skillnad från så många andra mobiltelefoner idag så sitter kameran inte i en flärp högst upp på skärmen, utan i en liten cirkulär utskärning på telefonens vänstra del.

På baksidan sitter tre kameror där huvudkameran är på hela 48 megapixel. Det är snäppet vassare än Mate 20 Pro som har en kamera på 40 megapixel. Huvudkameran ackompanjeras av en vidvinkelkamera på 16 megapixel och en djupseende sensor på 2 megapixel.

Det finns även en lite mindre, billigare variant av Huawei Nova 4 med en lägre upplösning på huvudkameran. Istället för 48 megapixel så är den mer än halverad till bara 20 megapixel. Vilket inte nödvändigtvis är dåligt eftersom många av marknadens absolut bästa mobilkameror är i den klassen eller lägre.

https://www.youtube.com/watch?v=xem69P7sM3A

Medföljer i lådan till Huawei Nova 4

När du packar upp din nya Huawei Nova 4 medföljer en rad tillbehör i lådan. Förutom själva mobiltelefonen så finns även ett transparent mobilskal att direkt sätta på telefonen. Det är mycket positivt och vi önskar att fler tillverkare hade gjort samma sak i framtiden. Däremot medföljer inget skärmskydd.

Det finns även en snabbladdare på 18 watt, en USB-kabel till laddaren, trådbundna hörlurar samt en liten sticka för att peta ut SIM-kortshållaren i telefonen. Och så givetvis den obligatoriska informationen i pappersform om garanti och vad man bör tänka på före användning.

Huawei Nova 4 kostar från cirka 449 USD för den billigare varianten till 493 USD för den större med högupplöst kamera. Omräknat blir det runt 5 100 kronor respektive 5 600 kronor inklusive moms.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.