Huawei arbetar på ett alternativ till Google Gmail

huawei logo

Kinesiska mobiltillverkaren Huawei arbetar på en konkurrerande mejltjänst till Google Gmail kallad Petal Mail Det påstår nya rapporter som indikerar att tillverkaren nu letar efter hjälp med att testa den nya tjänsten innan den släpps bredare.

  • Nya mejltjänsten påstås heta Petal Mail
  • Ett av flera steg för att ersätta Google helt
  • Petal Mail ska vara i ett tidigt teststadie just nu

Huawei har haft stora problem efter att USA införde strikta restriktioner och i princip bannlyste tillverkaren från att använda produkter och tjänster från företag baserade i landet.

Google är ett amerikanskt företag och därför hindrades Huawei effektivt från att använda såväl företagets tjänster som appbutik på deras mobiltelefoner och surfplattor.

För att råda bot på problemet har Huawei både tagit fram ett helt nytt operativsystem kallat Harmony OS, och en mängd konkurrerande appar som ska ersätta många av Googles egna.

Här är några exempel på Googles tjänster och motsvarande från Huawei:

  • Huawei Mobile Services ersätter Google Play Services
  • Huawei AppGallery ersätter Google Play Store
  • Huawei Petal Maps ersätter Google Maps

Petal Mail, som är det påstådda namnet på Huaweis nya mejltjänst, blir en direkt konkurrent till Google Gmail.

Och idag finns inte många detaljer om Huawei Petal Mail. Inte mer än att Huawei påstås arbeta på tjänsten, att ett litet antal testpersoner eftersöks för att ge återkoppling på tjänsten samt att arbetet bara är i ett tidigt stadium.

En annan, officiell nyhet är att Huawei har lanserat en virtuell valuta kallad Petals. Det är oklart varför valutan är släppt och vad Huawei tänker använda den till framöver.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.