Hemknappen i iPhone 7 & iPhone 7 Plus fungerar inte med handskar

Apple Logo

Hemknappen i iPhone 7 och iPhone 7 Plus fungerar inte med handskar. Det här kommer nog inte som en chock för de som har koll på hur nya knappen fungerar — ni andra som missat det lär nedanstående komma som en otrevlig nyhet.


Eftersom hemknappen inte längre reagerar på fysisk beröring utan den elektriska kontakt som sker mellan knappen och ditt finger så krävs numera hudkontakt. Du måste alltså ta av dig vinterhandskarna om du vill använda knappen.

Ramaskri! Eller nej, egentligen inte. Det här är en logisk utveckling för att i kommande modeller ta bort hemknappen helt och ersätta den med en inbyggd variant i skärmen. Och med funktionen Raise to wake (du lyfter bara upp telefonen för att titta på den så aktiveras skärmen) har vi svårt att se hur det här ska vara ett problem.

Men det är många som har reagerat på nyheten tidigare och bättre är att veta innan ett köp än att få en chock på senhösten eller vintern när handskarna är på handen. Det går ju också att skaffa speciella mobilhandskar med metalltråd insydd i fingertopparna, även om de ofta är sämre än önskat.


Och om vi ska fortsätta med hemknappen. Den använder Apples Taptic Engine för att ge återkoppling via vibrationer, likt med Macbook Pro. Inte helt uppskattat om vi ska tro Dieter Bohn på webbsajten The Verge:

Another thing I tried: the new home button, which uses a ”taptic engine” to give you physical feedback when you press it — it’s pressure sensitive, too, so it can tell if you really mean to press it or just tap it. And it’s awful. On a MacBook trackpad, you get this uncanny feeling that you’re actually hitting a button. On the iPhone, the whole bottom of the phone just sort of ”kicks.” It’s not bad haptics like you remember, with weird vibration, it’s just a new kind of bad haptics. It doesn’t feel like a button at all. It’s a bummer.

Hur tycker du om nya hemknappen och att den inte rör sig fysiskt längre? Tycker du att vibrationerna som ska ge återkoppling istället för mekanisk rörelse är bättre, eller kanske sämre?