Har Samsung Galaxy S21 stöd för Ultra Wideband (UWB)? Här är svaret

samsung galaxy s21 2021 back 2

Korta svaret: Både ja och nej. Det beror helt på vilken modell i Galaxy S21-serien du väljer.


Det blir allt vanligare att Ultra Wideband, eller bara kort UWB, används i mobiltelefoner och en mängd olika tillbehör. Här berättar vi vad det betyder för Galaxy S21 och hur tekniken fungerar i Samsungs nya mobiltelefoner.

Ultra Wideband finns i två av tre modeller i Samsung Galaxy S21-serien. För att använda tekniken måste du välja en Galaxy S21 Plus eller S21 Ultra. Den minsta och billigaste Galaxy S21-modellen har INTE stöd för Ultra Wideband.

Lästips: Hur mycket batterikapacitet / batteritid har Samsung Galaxy S21? Här är svaret

Det betyder att om du vill använda bluetooth-spåraren Galaxy SmartTag så fungerar det bra med alla tre mobiltelefonerna. Men! Vill du ha bättre precision och funktionalitet med förbättrade SmartTag+ så fungerar den varianten endast med S21 Plus och S21 Ultra.


samsung galaxy smarttag 2021 2
Galaxy SmartTag+ stöder UWB

Det här är Ultra Wideband (UWB)

Vad är egentligen Ultra Wideband? Kort förklarat är det en trådlös kommunikationsmetod som skickar extremt snabba radiopulser mellan två eller fler prylar. Genom att mäta tiden från en puls skickas tills ett svar tas emot så kan UWB användas för att mäta avstånd med extrem precision.

Fördelen? Med en bluetooth-spårare som nya Galaxy SmartTag+ som du fäster i exempelvis nyckelknippan eller på plånboken så kan du snabbt hitta dina borttappade prylar med hjälp av mobiltelefonen.

Tile har sedan länge liknande funktionalitet (dock bara bluetooth, inte UWB) i sin serie med bluetooth-spårare och Apple väntas släppa AirTags som fungerar på samma sätt.

Du kan läsa mer om Ultra Wideband och hur tekniken fungerar (samt fördelarna) i artikeln Det här är Ultra Wideband (UWB) och så fungerar tekniken.