Här är alla Mac-datorer som får macOS 13 ”Ventura”

Macbook Pro
Tianyi Ma, Unsplash

Om du vill använda macOS 13 ”Ventura” på din Mac-dator så gäller det att den är från 2017 eller senare. Har du en äldre modell än så? Tyvärr, då måste du se dig om efter en ny dator om du vill ha allt som kommande uppgraderingen har att erbjuda.

Apple har blivit betydligt mer aggressiva i sin övergång till de egna M1- och M2-processorerna (den senare finns just nu i Macbook Air och Macbook Pro!). Och idag ser vi en stor risk för att alla med en Intel-baserad Mac-dator kan hamna i kylan hos Apple redan efter Ventura.

När Apple lämnade PowerPC för att använda Intel i sina datorer så slutade de erbjuda uppgraderingar till de äldre datorerna efter bara två år. Det betyder, om Apple gör samma sak nu, att macOS 13 kan vara sista stora uppdateringen till Intel-datorerna.

Lästips: Här är iPad-modellerna som får iPadOS 16

Alla Mac-datorer som stöds av macOS 13 ”Ventura”

  • iMac 2017 och senare
  • iMac Pro 2017 och senare
  • MacBook Air 2018 och senare
  • MacBook Pro 2017 och senare
  • Mac Pro 2019 och senare
  • Mac mini 2018 och senare
  • MacBook 2017 och senare
  • Mac Studio 2022

Lästips: Här är iPhone-modellerna som får iOS 16

Bland de mer nämnvärda nyheterna i Ventura så hittar vi en uppgraderad sökfunktion (Spotlight), stöd för iPhone som webbkamera, många uppdaterade appar som redan är inbyggda i macOS och nya fönsterkollfunktionen Stage Manager. Även Inställningar har (äntligen!) fått ett nytt och modernare utseende.

Testa beta-versionen av macOS 13

När den första publika beta-versionen av macOS 13 släpps så kan alla intresserade installera och prova den kommande uppdateringen – flera månader innan den färdiga versionen är redo att släppas.

Allt du behöver göra är att besöka beta.apple.com och logga in med ditt Apple ID. Välj macOS 13 och aktivera din Mac-dator för beta-versioner. Du kan nu installera macOS 13 precis som vilken annan uppdatering som helst.

Tänk bara på att de första beta-versionerna ofta är väldigt buggiga och kan ställa till med rejäla problem. Vårt råd är att du avvakta till macOS 13 Beta 4 eller senare för att undvika de värsta problemen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.