Handkontrollen till Stadia fungerar på PC, Mac och Android

google stadia logo

Har du skaffat handkontrollen för Stadia och funderar på om den fungerar med spel för PC, Mac och mobiltelefon? Efter att Google meddelat att Stadia-tjänsten läggs ner så är det många som hoppas på att kunna använda handkontrollen utanför Stadia – och visst är det möjligt.

Allt du behöver göra för att använda din Stadia-handkontroll är att använda en kompatibel sladd och ansluta den till din dator eller mobiltelefon. Om du däremot vill använda handkontrollen trådlöst så blir det genast lite knepigare, men absolut inte omöjligt.


Lästips: Google Stadia läggs ner – stängs den 18 januari 2023

Stadia-kontrollen kan anslutas trådlöst med Android & en WiFi-router

Stadia-handkontrollen är normalt låst till att använda Bluetooth med Stadia. Men med lite trixande så går det att låsa upp den trådlösa anslutningen även för andra tjänster på PC, Mac och Android (däremot inte iOS). Det är rejält krångligt, men så här gör du i korta drag:

  1. Ladda ner appen Wiredless Pro till en Android-telefon
  2. Anslut Stadia-kontrollen via sladd till mobiltelefonen
  3. Installera server-programmet på datorn
  4. Starta server-programmet och följ instruktionerna som visas på skärmen

När allt är färdigt och du har gjort varje punkt så kommer Stadia-kontrollen att vara sladdansluten till din mobiltelefon. Därefter är Android-telefonen trådlöst ansluten till datorn över WiFi. Det är alltså viktigt att både mobiltelefonen och datorn har en stabil och snabb WiFi-anslutning via din router.

Den här metoden med Android-appen garanterar inte att alla knappar fungerar som de ska på handkontrollen.

Ett lite krångligare sätt med Python & GitHub

Ett annat sätt att ansluta Stadia-kontrollen till datorn via Bluetooth är att nyttja kraften i Python och GitHub. Det krävs lite mer av dig som användare, men till skillnad från punkterna ovan så bör alla knappar fungera korrekt, vilket kanske gör det hela värt tiden och mödan.

  1. Ladda ner och installera Python 3 på din dator
  2. Ladda ner och installera den senaste versionen av StadiaWireless på datorn
  3. Anslut Stadia-handkontrollen till din Android-telefon med en sladd
  4. Kör StadiaWireless
  5. Öppna webbläsaren i din Android-telefon > öppna IP-adressen som StadiaWireless visar

Nu bör din handkontroll fungera trådlöst med datorn. Om du behöver visuell assistans så finns en kort video på 1 minut som visar en del av händelseförloppet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.