Google Stadia läggs ner – stängs den 18 januari 2023

google stadia logo

Google har meddelat att speltjänsten Stadia läggs ner. Permanent.

De som redan har Stadia kan använda tjänsten fram till den 18 januari 2023, därefter går servrarna ner och stannar nere.


Google ersätter köp av hårdvara och spel

Om du har köpt hårdvara för att använda med Stadia så får du ersättning för det; förutsatt att du köpte via Google vill säga.

Det gäller även spel och köp inuti spel, som tillägg och expansioner.

För några år sedan lanserade vi speltjänsten Stadia. Och även om Stadias förhållning till strömmade spel för konsumenter byggde på en tekniskt stark grund så tog den inte fart hos konsumenterna som förväntat, och därför tog vi det svåra beslutet att påbörja nedständningen av tjänsten.

GM Phil Harrison

Allt arbete med Stadia går så klart inte förlorat.

Tekniken som användes går att applicera på YouTube, Google Play, AR-funktioner och mer. Teamet som arbetade med Stadia kommer att fördelas på andra tjänster inom Google och ta med sina kunskaper från speltjänsten.

Inte oväntat att Stadia stängs ner

Det här är inte första gången som Google stänger ner en tjänst bara några år efter att den lanserades.

Under 2017 startade Google tjänsten IoT Core, en tjänst för att samla och tillhandahålla data från miljontals anslutna prylar, och som likt Stadia stängs ner under 2023.

Google Currents (stängs mars 2023), Google OnHub (stängs december 2022) och Google Hangouts (stängs november 2022) är andra exempel på tjänster som stängts eller kommer att stängas.

Och listan över redan stängda tjänster är extremt lång. Sajten Killed by Google har en utmärkt lista över alla tjänster, appar och funktioner som inte längre är tillgängliga.

Via The Verge och Google

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.