Hackerattacker att vänta mot kända speltjänster i jul

Hacker Attack 800px

Hackergrupper planerar att attackera flera populära speltjänster under julhelgen. Det bekräftar Neowin som i samtal med bland annat SkidNP kommit fram till att både Microsoft och Sony kan vänta sig överbelastningsattacker under julen, något hackergruppen säger sig göra för att tvinga fram förbättringar från företagens sida.

SkidNP har gjort ett namn för sig genom att inte bara hacka webbsajten för rivalen Phantom Squad utan även för att ha hotat dessa om de inte lägger av med hackandet. Båda grupperna planerar att ge sig på Xbox Live och Playstation Network under julen så det kan bli riktigt otäckt i hackervärlden framöver.

Steam & Minecraft i farozonen

Det är inte bara Xbox Live och Playstation Network som är i farozonen då även Steam och Minecraft ser ut att vara hotade. SkidNP har gått ut med att servrarna till dessa också ska attackeras, något som skulle riskera miljontals spelares julledighet där de inte kan komma åt Steam-spelen eller de officiella Minecraft-servrarna.

Om Steam och Minecraft attackeras för att tvinga fram bättre säkerhet är oklart i skrivande stund men SkidNP har sagt att åtminstone Xbox Live har pinsamt dålig säkerhet.

Twitter-profilen @Obstructable som är en del av hackergruppen SkidNP sade i ett uttalande att även de billigaste tjänsterna för att stresstesta en ip-adress skulle kunna slå ut Xbox Live. Inte direkt smickrande för Microsoft som har miljontals användare av tjänsten varje dag.

Phantom Squad Twitter

Anonymous varnar för attackerna

Intresset kring hackergrupperna är tämligen stort och flera kända internetprofiler har varnat för att attacker är att vänta. Såväl Kim Dotcom som Anonymous har gått ut med meddelanden om att Microsoft och Sony borde ha gjort mer inför julen. De menar att det saknas tillräckligt DDOS-skydd och att det är ytterst förvånande.

Tidigare i veckan noterade många Xbox Live-användare att tjänsten fungerade sporadiskt eller inte alls. Anledningen var att Phantom Squad provat sin styrka mot tjänstens servrar vilket gjorde dem oåtkomliga under en period på några timmar. Funktionerna som slutade fungera var inloggning till Xbox Live, återställning av konton, sökningar såväl som butiksfunktioner som att köpa spel, använda sig av koder och nedladdning till konsolen.

Så vad är då att vänta under juldagarna?

Räkna med lång nedtid

Räkna med att både Xbox Live och Playstation Network kommer att ligga nere under timmar eller dag. Tänker du spela något under den tiden kan det vara bra att ha andra alternativ redo. Vi vet redan att något är på gång och frågan är bara hur länge det kommer att pågå.

Om det är rätt eller fel av SkidNP och Phantom Squad att kräva högre säkerhet genom att påverka miljontals spelare världen över får ni själva tycka till om. Det är uppenbart att säkerheten som behövs saknas men om ingen hade gjort DDOS-attacker från första början så skulle det inte heller behövas.

Vad tycker ni om saken?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.