Evernote stänger ner Skitch, Clearly & Pebble-appen

Evernote Logo

Evernote är en av marknadens bästa webbtjänster för att spara digital information men trots det finner vi mörker i hörnen som kan peka på att något är mycket fel bakom kulisserna. Problem som tvingar företaget med samma namn att strömlinjeforma sina tjänster och skapa en närmare tillhörighet som sträcker sig över färre plattformar än idag.


Anledningen till att vi nämner det är för att Evernote nyligen gått ut med att de lägger ner utvecklingen av tre applikationer – Skitch, Clearly och Pebble-appen – för att antingen stänga ner dem helt inom kort eller implementera deras funktionalitet direkt i Evernote-apparna.

Det här gör apparna

Det är givetvis mycket beklagligt eftersom alla tre är välanvända, även om de kanske inte är de populäraste av alternativen idag.

  • Skitch är ett program med vilken man kan göra annoteringar på bilder genom att placera markörer, pilar, rutor och liknande. Perfekt om man vill peka ut något speciellt på en bild utan att låta betraktaren leta efter exempelvis små detaljer i denna.
  • Clearly är ett webbläsartillägg för Google Chrome som tar bort all oväsentlig grafik från artiklar och sparar resultatet direkt i Evernote. En bra lösning om man vill undvika störande element när man ska läsa något eller bara vill spara undan artiklar för senare läsning.
  • Pebble-appen är en förlängd arm mellan Evernote och information direkt på handleden. Visar notifieringar, stöder bockning av kryssrutor (exempelvis för handlarlistor) och mer. Fungerar bra men saknar stöd för Timeline och har betydligt färre funktioner än andra alternativ.

Vad kan man göra om man vill fortsätta ha samma funktionalitet som Skitch, Clearly och Pebble-appen erbjuder?

Tacksamt nog finns utmärkta alternativ där Pebble-appen kan ersättas med Powernoter och Clearly med andra webbtjänster som Pocket och Instapaper. Skitch behöver inte ersättas än då den fungerar utmärkt och Evernote har lovat att delar av funktionerna ska implementeras i huvudprogrammet.


Inga fler uppdateringar planerade

Redan idag har arbetet med applikationerna avbrutits och även om de fortfarande fungerar så finns inga uppdateringar att få i framtiden. Om någon av dem skulle sluta fungera för att operativsystemet uppdateras så att kompatibiliteten bryts är det inget man kan göra.

Skitch, Clearly och Pebble-appen finns tillgängliga för nedladdning fram till den 22 januari 2016, därefter tas de officiella källorna bort. Efter det måste man själv leta upp installationsfilerna och det ökar risken för malware om man installerar något från en osäker källa – var alltid försiktig!

Trots att Evernote har fler än 150 miljoner användare så är det svårt för tjänsten att gå runt ekonomiskt. Om det betyder att de med stora mängder material sparat i Evernote behöver vara oroliga för framtiden kan vi inte säga något om men här gäller det att hålla ögonen öppna. Kommer tjänsten att klara sig i längden?

Vår rekommendation är att inte förlita sig helt på Evernote. Spara undan ditt materialet på andra ställen också för säkerhetsskull.