GPS-problem med Samsung Galaxy S22 Ultra – fix är på gång

samsung galaxy s22 ultra 2022 samsung press
Bild: Pressbild, Samsung

Om du köper en mobiltelefon vars prislapp börjar på 14 000 kronor så är problem det absolut sista du vill ha med den. För ett litet antal användare som köpt en Galaxy S22 Ultra så är det dock precis vad de fått. Mer specifikt är det GPS:en som krånglar och vägrar ansluta mot satellitnätverken.

Det är en minst sagt otrevlig bugg som har smugit sig in i den dyra mobiltelefonen. Användare som försöker använda GPS:en i exempelvis Google Maps eller någon annan app som behöver positionering säger att mobiltelefonen inte får någon signal överhuvudtaget mot satelliterna.

Problemet gäller endast för de Exynos-bestyckade varianterna av Galaxy S22 Ultra. Oturligt nog för oss så är det precis den varianten som säljs på den europeiska marknaden. I USA använder samma mobiltelefon istället en Snapdragon-processor.

Provar återstålla GPS:en med gratisverktyg

På olika forum försöker användarna hitta vägar att kringgå problemet. Bland annat genom att starta om mobiltelefonen, fabriksåterställa mjukvaran och använda GPS Status & Toolbox för att återställa A-GPS:en. Man har även försökt att återställa kompassen för att se om det hjälper.

Om du själv är drabbad så kan du prova knepen ovan och se om det hjälper. Annars är det bättre att rida ut stormen om du kan och vänta på en officiell lösning från Samsung. Och en sådan ser ut att vara på gång. Så här säger en supportperson på Samsung i en kommentar till berörda användare:

Latest I’ve heard from the Samsung side of things is that a software fix is being prepared to resolve the GPS issue. We’ve not been give a timescale for that (other than “soon”), but please keep a look out for upcoming software updates.

Samsungs forum

Exakt när uppdateringen kan släppas återstår att se. Tacksamt nog är Samsung medvetna om problemen och arbetar på en lösning åtminstone. Vi hoppas så klart på en snabbuppdatering släpps snart.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.