GPS-appen Waze kan nu varna dig om att ta in barnet från bilen

waze paminnelse om barn i bilen

Otroligt populära och sociala GPS-appen Waze har uppdaterats med notifieringar som varnar dig om riskerna vid att lämna sina barn i bilen. Vid flera tillfällen har barn tagit skada eller i värsta fall dött när de lämnats i varma bilar — en risk som Waze vill minska med tydliga varningsrutor i applikationen.


Funktionen heter kort och enkelt ”Child Reminder” och med den aktiverad visas en varningsruta på telefonen när bilen har nått sitt mål. Varningsrutan är extremt tydlig med sitt budskap om att eventuella barn inte ska glömmas eller lämnas i bilen.

Användaren kan ställa in flera varningsrutor med eget innehåll och för en mängd olika mål för färden. Det går alltså att ställa in om man vill varna sig själv om bara barnet eller barnen, eller om man vill ha en påminnelse om att ta in kylvarorna från affären, ta in husdjuret eller något annat spännande.

waze-paminnelse-om-barn-i-bilen-2

Waze implementerar en utmärkt idé

Vi tycker att varningsrutorna är en utmärkt idé eftersom man 1) själv kan ställa in vilket meddelande som ska visas och 2) de visas när bilen har nått målet. Inte fem minuter innan eller efter, utan direkt när man nått sitt mål. En helt lysande funktion.


I USA ska cirka 29 barn ha dött sen 1990-talet på grund av värmeslag när de lämnats kvar i varma bilar. Amerikanska kommuner, företag, skolor och sjukhus varnar sen tidigare om riskerna men det hindrar inte barn från att ta skada varje år.

Har du inte Waze på din telefon kan GPS-navigatorn installeras via Google Play Store. Vi rekommenderar Waze som är en av marknadens bästa gratislösningar för navigering med bilen, cykeln eller till fots. Det är också en rolig social aspekt till Waze där man kan varna andra om trafikfaror och berätta var det finns billigt drivmedel.

Bildkälla för bilderna i artikeln är Android Police.