Google vet allt om vad du handlar över internet – om du använder Gmail

google-gmail-logo-2018

Google samlar enorma mängder data om digitala köp från Gmail-konton. Om du har gjort ett online-köp och använt ditt Gmail-konto som mottagare för kvittot – då vet Google vad, när och kostnaden.

  • Google lovade att inte samla data för att rikta annonser – ändå läser företaget alla dina digitala kvitton
  • Du kan stänga av datainsamlingen, om du kan hitta inställningen för det
  • Ett problem för integritetsmedvetna
  • Lästips: Google Home Hub / Nest Hub släpps i Sverige den 28 maj

För två år sedan lovade Google att de skulle sluta samla data från Gmail för att kunna rikta annonser mot användarna. Två år senare har vi fått lära oss att de aldrig slutade samla data.

Google vet precis allt om alla dina köp. Åtminstone de köp där ett digitalt kvitto eller en orderbekräftelse har skickats till ett Gmail-konto.

Företaget scannar all data och lagrar detta så att ”du ska få det lättare att se och hålla koll på köp”. Åtminstone är det vad Google påstår. Och de menar också att du alltid kan slå av datainsamlingen i inställningarna.

Visst går det att stoppa insamlingen – men det är ruskigt svårt. Inte bara måste du hitta inställningen (den är i princip omöjlig att hitta), utan även radera precis alla kvitton och orderbekräftelser från ditt Gmail-konto. Alla.

Google lever på att få samla data om användarna. Egentligen är det nog ingen som är speciellt förvånad att företaget sparar den här typen av data. Speciellt inte efter nyheten om att Google satsar mer på sin tjänst Google Shopping.

Och med fler än 500 miljoner användare världen över så kan Google skapa sig riktigt bra data över shoppingvanor.

Dessutom utan att merparten av användarna förstår att det sker.

Så hur kan det här skada dig som användare och person?

Enkelt förklarat så kan det inte skada dig på något vis. Om du är integritetsmedveten bör du blockera Google från insamlingen av data, men om du redan har investerat hela ditt digitala liv hos Google så blir det så klart ingen påverkan alls egentligen.

Det viktiga är att du vet vad Google gör, och samtidigt förstår vad det innebär.

Om du inte är nöjd med hur Google använder din data kan du enkelt ta några små steg för att bryta företagets band med dig.

  • Byt till en annan e-postleverantör (exempelvis Tutanota)
  • Använd webbläsare som Vivaldi eller Firefox
  • Byt sökmotor till DuckDuckGo
  • Använd en iPhone istället för Android-telefon

Det är enkelt att starta processen, men att helt bryta med Google är i princip omöjligt.

Var du än går på internet så riskerar du att stöta på Adsense-annonser och du spåras hela tiden. Men du kan så klart begränsa Google och ge mindre data om dig och dina förhavanden på internet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.