Google snabbar upp Chrome på OS X – stora förbättringar på gång

Google Chrome


Nästa stora uppdatering till webbläsaren Chrome på OS X bjuder på stora förbättringar. I skrivande stund uppgår den stabila versionen till v44.0 men inom en snar framtid kan Google släppa v46.0 som snabbar upp webbläsaren rejält.

Tack vare ökad prestanda kan vi vänta oss ett Chrome som åtminstone hamnar i par med Apples egna Safari och minnesanvändningen ska ha halverats i ett slag. Till det minskar batteriförbrukningen rejält vilket lär uppskattas av alla med en Macbook. Har man dessutom en äldre datormodell betyder den minskade påfrestningen på hårdvaran att fläktarna inte behöver arbeta lika kraftigt som tidigare.

Stannar med Safari i OS X

Personligen väljer jag att fortsätta med Safari då Apple har en tydlig hållning där webbläsaren snabbas upp genom att blockera onödiga element på webbsajter, exempelvis annonser och Javascript. Google däremot fokuserar mer på annonsvisning genom att optimera visningen med så liten påverkan som möjligt.

Jag har inte klickat på en enda Google-annons någonsin (inte medvetet i alla fall) och därför är valet enkelt. Speciellt när tester visar att Safari kan ge en timme eller mer extra batteritid jämfört med Chrome och Firefox.


Safari är den regerande mästaren bland webbläsare på OS X. Inte minst i El Capitan där flera förbättringar gjorts av Apple för att öka prestandan ytterligare i Safari. Det ska till en hel del för att jag ska byta webbläsare.

Vad krävs för dig?