Google släpper Chrome 84 – fokus på säkerhet & buggfixar

Google Chrome Logo 2016

Google släpper Chrome 84. Och med det följer hela 38 buggfixar för allvarliga sårbarheter i webbläsaren. Det här är en uppdatering du måste installera så fort du kan.

Av de 38 bugg- och säkerhetsfixarna så är det tacksamt nog bara en som anses vara kritisk. Trots det är uppdateringen mycket viktig för alla datorer då resten anses allvarliga.

En annan förbättring i Chrome 84 är att notiser som sprider skadlig kod och skräpmeddelanden nu blockeras. Laddar webbläsaren ner filer via okrypterad (och därmed osäker) HTTP-uppkoppling får du en varning.

google chrome tls not secure

Google har även lagt till två API:er och tagit bort stödet för TLS 1.0 och 1.1. TLS står för Transport Layer Security och är en krypteringsmetod för att skicka data säkert på internet. Versionerna 1.0 samt 1.1 anses osäkra och får därmed inte användas.

Funktion för att avlasta batteriet när Chrome inte används – Idle Detection API

En experimentell funktion – som i skrivande stund är bara för webbutvecklare – är Idle Detection API. API:et låter utvecklare förstå när användaren slutar interagera med Chrome.

Webbsajter som använder Idle Detection API kan stoppa batterikrävande tillämpningar från att köras i webbläsaren när användaren inte är aktiv. Snällare för datorn och bättre för användaren. Bra, eller hur?

En sista, nämnvärd förbättring är att Chrome 84 nu börjar blockera vissa filtyper från att laddas ner. I ett första steg är det körbara filer som gäller. Med framtida versioner kommer listan att utökas med en rad erkänt farliga filtyper som blockeras av Chrome.

Läs mer om hur planen för stoppade nerladdningar ser ut på Chromium Blog-sajten här.

Så här uppdaterar du till Chrome 84

Om du redan har Chrome på datorn kommer uppdateringen med version 84 att installeras automatiskt. Vill du inte vänta kan du besöka sidan chrome://settings/help i webbläsaren för att se om en ny version finns tillgänglig.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.