Google Play Music stängs ner – ersätts av YouTube Music i december

google-play-music-headphones

Google har sedan tidigare meddelat att musiktjänsten Play Music stängs ner. Och att den ersätts av YouTube Music som ett påstått bättre alternativ för både musik och videor.

Tidigare har det inte varit känt när Play Music faktiskt skulle stängas ner helt. Men nu har vi tidsramarna som gäller – och det är snabba ryck som gäller för användarna.

Enligt Google kommer de första som påverkas av nedstängningen att märka hur Play Music slutar strömma musik redan i september. Antalet konton som omfattas ökar gradvis in i oktober tills alla berörs.

Även om det inte längre går att strömma musik så förlorar ingen kontrollen över sin data i detta stadie. Användarna har fortfarande tillgång till uppladdad musik, låtlistor och liknande.

Först i december måste all data var överförd till YouTube Music. Alternativt exporterad och nerladdad till en dator.

google play music youtube music overfor 2020
YouTube Music ersätter Play Music med ett enkelt överföringsverktyg.

I december förlorar du helt åtkomsten till allt som finns på Play Music. Har du inte redan tagit kontrollen över din data då så är det i princip kört, så om du använder Play Music bör du inte vänta för länge.

En annan detalj är att Google stänger för uppladdning av musikfiler redan i augusti. Det går inte heller att köpa musik eller förhandsboka album via Play Music.

Om du väljer att byta till YouTube finns ett överföringsverktyg som hjälper dig med övergången.

Väljer du att inte byta så kommer din prenumeration på Play Music att avbrytas automatiskt i december. Du kommer att meddelas om detta i god tid via mejl.

FAQ

När stängs Google Play Music?

Nedstängningen påbörjas i september och avslutas i december då alla konton stängs permanent.

Vilken är ersättaren till Google Play Music?

YouTube Music är den officiella ersättaren till Google Play Music.

Vad händer med min prenumeration på Google Play Music?

Om du byter till YouTube Music flyttas prenumerationen automatiskt. Väljer du att inte byta avbryts prenumerationen av Google.

Kan jag extrahera / ladda ner min data från Google Play Music?

Du kan både ladda ner din data genom att extrahera den via Googles Export-verktyg, och överföra allt till YouTube Music.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.