Google Pixel är slut – en sista uppdatering i december

Google Pixel

Vad har hänt? Google slutar snart med uppdateringar till första generationens Pixel-telefoner. Har du en gammal Pixel är det hög tid att hitta en ny modell eller installera en så kallad custom ROM.


Google Pixel fick uppdateringen med Android 10

Första generationens Google Pixel-telefoner – Pixel och Pixel XL – lanserades i oktober 2016. Det ger dem garanterade stora uppdateringar till 2018 och ytterligare ett år med mindre säkerhetsuppdateringar.

När Google presenterade Android 10 var Pixel-telefonerna utanför tidsramen för en uppdatering – men Google gjorde det oväntade och släppt Android 10 även till första generationens modeller.

Intressant nog efter det släppte Google en säkerhetsuppdatering med november månads buggfixar till Pixel 2, Pixel 3 och Pixel 4. Första generationens modeller däremot hamnade ute i kylan – inga buggfixar.

Draget fick många att skriva spaltmeter om hur Google till slut lagt de första Pixel-modellerna i byrålådan. Men nu visar det sig att Google inte är riktigt klara med serien än.


En sista uppdatering i december till Google Pixel

Google kommer att släppa en sista uppdatering med säkerhetsfixar under december månad. Därefter är det helt slut. Inga fler stora uppdateringar, inga fler säkerhetsfixar. Första generationens Pixel-telefoner är slut för gott.

Om du inte låser upp bootloadern och installerar så kallad ”custom ROM” som underhålls av andra utvecklare än Google.

Det ruckar en hel del på säkerheten, men det låter din mobiltelefon hålla sig vid liv ett tag till. Vi kan inte rekommendera custom ROMs om du använder personlig information på telefonen eftersom utvecklarna bakom potentiellt kan vara skumma, men det är något att ha i åtanke om man är händig och varsam.