Google ökar säkerheten mot appar i Android

android-malware

Snart kan Android hitta skadliga appar även efter installation.

Android har kritiserats hårt av flera säkerhetsforskare för att vara en osäker plattform. Möjligheterna för hackare är enorma då bland annat den officiella programbutiken i det närmaste är vidöppen för skadlig kod och även om justeringar har gjorts så är det långt ifrån tillräckligt.

För att råda bot på åtminstone ett av många problem så inför Google nu extra säkerhet i form av en malware-scanner som fungerar på apper som redan installerats. Sen tidigare scannar Google allt som läggs upp på Google Play, men nu kommer samma teknik även till telefonen och surfplattan.

Alla som använder Android 2.3 eller senare kommer att få ta del av funktionen enligt webbsajten Computer World. För att kontrollera om funktionen är aktiv går man till Inställningar > Säkerhet > Kontrollera att ”Verifiera appar” är ikryssad.

Nu kollar telefonen eller surfplattan inte bara om appen är fri från skadlig kod vid installationen utan också kontinuerligt i efterhand.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.