Google Maps får många nyheter – AR-filter, luftkvalitet & väder (2021)

google maps logo 2020

Google storsatsar på sin Maps-tjänster och arbetar idag på många stora nyheter. Bland annat kommer Maps att få en ny live-visning med direktioner och nya lager som visar luftkvalitet samt rådande väder.

En generell förbättring som Google lovar är att Maps ska börja använda 100 olika, AI-drivna förbättringar som hela tiden underhåller kartorna för optimal kvalitet.

Alla nyheter släpps under 2021, men Google har inte avslöjar några datum för när de kan lanseras. Vi får helt enkelt vänta lite och se vad Google har planerat.

Lästips: Google Maps blir mer detaljerad – ner på gatunivå

google maps new 2021
Bildkälla: Google

Nya lager för väder och luftkvalitet

Den första stora nyheten är att vi får nya lager som visar det rådande vädret samt luftkvalitet.

Förutom att se hur vädret är just nu så kan Maps även ge en prognos för de kommande timmarna. Lagret för luftkvalitet släpps initialt i Australien, Indien och USA. Väderlagret däremot kommer globalt direkt.

Optimerade sträckor för miljövänligt resande

En intressant nyhet är att Maps snart kan optimera din planerade rutt för att göra den så miljövänlig som möjligt.

Målet är att minska bränsleförbrukningen genom att räkna in väglutning och mängden trafik på vägarna.

Om den optimerade sträckan har ungefär samma restid som den normala rutten så ändras vägen automatiskt av Maps. Om det är en väsentligt längre tid så får användarna aktivt välja rutten.

En relaterad nyhet är att Maps också kommer att avisera när bilen närmar sig en lågusläppszon.

Funktionerna släpps initialt på den amerikanska marknaden senare under året. Det är oklart när en global lansering är aktuell.

Lästips: Se trängsel i kollektivtrafiken med Google Maps

Se direktioner via AR med Live View

Med hjälp av kameran kan du visa vad som finns framför dig och omedelbart få hänvisningar på skärmen åt vilket håll du ska gå. Bland annat genom att kameran skannar skyltar och känner av höjdskillnader.

Tekniken bakom Live View i Maps heter “Global Localization” den använder AI-funktionalitet och StreetView för att du ska nå ditt mål.

Genom att analysera flera miljarder bilder från StreetView så kan Google Maps förstå var du befinner dig och åt vilket håll telefonen är riktad.

En riktigt bra anledning till att använda Live View är exempelvis om du är i tunnelbanan och är osäker på vilken trappa eller perong du måste gå till. Google Maps visar direkt på skärmen exakt vart du ska gå.

Beställning av matvaror online

För amerikanska användare kommer det snart vara möjligt att se detaljerad information om matvaror som beställs online. Det exempelvis vara möjligt att se var man kan beställa matvaror online och vart de går att hämta utanför butiken, alternativt vilka butiker som erbjuder hemleverans.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.