Google loggade ut mängder av användare — många oroliga

Google Chrome Logo 2016

Har du blivit oförklarligt utloggad från ditt Google-konto nyligen? Du är långt ifrån ensam — mängder av användare har rapporterat att de helt sonika sparkats ut från sina konton på grund av påstådd säkerhetsrisk.


Utloggningarna började enligt uppgift under torsdagen och har fortsatt en bit in på helgen. Det är förståeligt om någon reagerat på en utloggning men Google försäkrar om att allt är precis som det ska.

Anledningen till att ett antal användare loggades ut var på grund av rutinunderhåll hos Google. Det finns alltså inga säkerhetsproblem och det är Google noga med att poängtera. Enligt företaget har de fått en mängd frågor om utloggningarna men försäkrar att det inte är någon fara.

Det som får många att reagera är de meddelanden som visas när man loggas ut. I fallet med Google visades antingen “A change in your Google account” eller “Account Action Required” vilka båda antydde på att något inte stod rätt till.

During routine maintenance, a number of users were signed-out from their Google accounts. This may have resulted in you being signed out of your account or seeing a notification about ”A change in your Google account” or ”Account Action Required”.

We hear your concerns that this appeared to potentially be phishing or another type of security issue. We can assure you that the security of your account was never in danger as a result of this issue.

Den första betyder att något har ändrats i Google-kontot medan den andra betyder att användaren uppmärksammas på att något i kontot måste justeras. Det är standardmeddelanden och behöver inte nödvändigtvis pekar på ett problem, men hur många ovana användare känner till det?


Dessutom kommer nyheten i samma veva som att Cloudflare gått ut med att deras tjänst drabbats av en mycket allvarlig sårbarhet. En sårbarhet som gjorde att mängder av personuppgifter och sajtdata letade sig in på Google av misstag.

Bland de tjänster som omfattades av utloggningen finner vi e-posttjänsten Gmail, videotjänsten YouTube och kontorapplikationerna i G Suite. I skrivande stund ska allt vara uppe köra som vanligt igen.