Google Lens — berättar vad din Androidkamera har i sökaren

google lens flower identi

Med hjälp av maskinlärning kan nya applikationen Google Lens berätta för dig vad kameran tittar på. Under en presentation på årets Google I/O demonstrerades hur kapabel tekniken är genom att låta applikationen identifiera arten på en blomma.

Funktionaliteten är idag begränsad men kapaciteten kan i princip göras obegränsad. Förutom att identifiera blommor kan Google Lens exempelvis automatiskt logga in på ett hemnätverk bara genom att du riktar kameran mot inloggningsuppgifterna på undersidan av en router.

Håll upp din kamera mot skylten till en restaurang och Google kan berätta för dig vad andra tycket om stället. Integrationen med all data som företaget samlat på sig genom åren gör telefonens kamera till en interaktiv databas snarare än ett passivt verktyg för fotografering.,

Andra funktioner som följer med Google Lens är mer renodlade redigeringsmöjligheter. Som att ta bort störande element i bilder. Under presentationen av appen visade Sundar Pichai hur ett staket som fotograferats igenom kunde tas bort från bilden, utan att det såg manipulerat ut.

När vi började arbeta med sök ville vi göra det i stor skala. Därför designade vi våra datacenter från grunden upp med stor möda. Nu när vi övergår allt mer till maskininlärning och AI tar vi nästa steg till AI-datacenter – Sundar Pichai

 


Vidare har Google Lens integrerats med digitala assistenten ”Google Assistant”. Bara genom att peka kameran mot skyltar eller dylikt med datum på kan assistenten lägga till uppgifter i kalender eller som påminnelser.

I stort skulle vi kunna jämföra Google Lens med assistenten Samsung Bixby, men skillnaden mellan de båda är en hel ocean. Google har en extrem mängd data till sitt förfogande som Samsung saknar och möjligheten att skapa en avancerad AI-lösning ser ut att vara mycket större.

Spridningen för funktionerna från Google Lens kommer att vara begränsad till en början. Först projekten att integreras med tekniken är Google Assistant och Google Photos. Därefter kommer fler att integreras med tiden.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.