Google kräver att gamla Android-appar uppdateras

Android Logo 950 x 500

Google stoppar alla applikationer som utvecklats för äldre Android-versioner än 4.1 ”Jelly Bean” från att uppdateras på Play Store. De kan inte heller läggas till som nya appar utan att först använda nyare API:er från Google.

  • Appar för Android måste använda nyare API:er
  • Får inte uppdateras på Play Store om de inte följer nya kraven
  • Kan blockeras helt från Android efter långvarigt bristande underhåll
  • Google måste underhålla Play Store och ta bort appar som inte uppdaterats på länge

Så vad betyder det för dig med en Android-telefon? I stora drag kommer äldre appar att fortsätta fungera som vanligt, men om inte utvecklarna förnyar grundplåten bakom dem (alltså hur apparna använder API:er i Android) så kommer de aldrig att kunna uppdateras.


I längden betyder det att vissa, äldre applikationer helt kommer att sluta fungera i Android. Detta då Google planerar att blockera de alla äldsta apparna som inte uppdaterats från att ens kunna köras i Android.

Tacksamt nog är det nästan obefintligt få populära, eller ens regelbundet, använda appar som inte uppdaterats för senare API:er. Så risken att du skulle drabbas är nära obefintlig – om du inte har några riktiga guldkorn liggandes vilka helt övergivits av utvecklarna såklart.

Idag visar Android P ”Developer Preview” bara en varning om du försöker köra en applikation. Om den varningen håller i sig till den färdiga versionen, eller om Google forcerar kraven genom att helt stoppa apparna återstår att se. Klart är i alla fall att de som drabbas snarast måste byta till andra alternativ.

Rent praktiskt kan hela historien bli ett problem för en del utvecklare och användare. Men i det långa loppet är Googles krav på utveckling något positivt för användarna.

Det finns många applikationer på Google Play Store som inte längre uppdateras. Därmed drar de inte nytta av alla nya funktioner och tekniker som senare Android-versioner erbjuder. I längden blir de en belastning för hela systemet och Google borde rimligtvis rensa bort appar som inte längre underhålls.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.