Google Chromecast 2018 – här är nya modellen

google-chromecast-2018

Google har släppt nya Chromecast för 2018. Tredje generationens Chromecast bekräftades redan tidigare i år av amerikanska FCC – nu har modellen äntligen offentliggjorts.


  • FCC bekräftar specifikationer och detaljer kring nya Chromecast
  • Medföljande fjärrkontroll med dedikerad knapp för Google Assistant
  • Använder Android TV vilket gör den till en fullfjädrad mediaspelare
  • Inbyggt 2GB RAM-minne och 8GB lagringsutrymme
  • Kan sakna stöd för Dolby Vision – ett steg tillbaka från Chromecast Ultra
  • Här är de bästa tipsen för din Chromecast

Den idag senaste modellen är Chromecast Ultra som släpptes i november 2016. Den klarar att strömma videor i 4K-upplösning med HDR och Dolby Vision. En kapabel liten pryl som för några hundralappar kan strömma film från exempelvis Netflix och YouTube till exempelvis din tv-apparat.

Enligt specifikationerna för Chromecast Ultra klarar den att spela upp videor i 2160p med 60 bilder per sekund (H.265 och VP9). FCC listar nya Chromecast 2018 med exakt samma stöd, så där har Google inte gjort några tydlig förbättringar.

Det är inte känt hur mycket RAM-minne och lagringsutrymme som finns i Chromecast Ultra. Därefter kan vi inte säga om Chromecast 2018 förbättrar något på den punkten; men enligt FCC har den 2GB RAM-minne och 8GB intern lagring.

google chromecast 2018 leaked infoTill det finns en fyrkärniga SoC-kretsen Amlogic S905X och stöd för Google Assistant. Den amerikanska myndigheten listar även en fjärrkontroll med åtminstone 12 synliga knappar, varav en är dedikerad för Google Assistant.


Det här kan SoC-kretsen Amlogic S905X:  Kretsen har fyra ARM Cortex A53-kärnor som körs i upp till 2.0 GHz. Den använder grafikkretsen Mali-450 och stöder upp till 2GB RAM-minne av typen DDR2-2400MHz. Det finns dubbla DAC:ar för stereoljud, stöd för HDMI 2.0b samt HDR10. Däremot saknas stöd för Dolby Vision. Alla varianter av Amlogic S9 har medföljande licenser för uppspelning av Dolby- och DTS-ljud.

Chromecast 2018 heter troligtvis något annat, men tills Google gör en officiell presentation är det namnet vi använder här. Och kanske får vi en uppvisning av nya modellen redan i maj när Google I/O drar igång.

Det finns några frågetecken kring uppgifterna från FCC. Exempelvis SoC-kretsen som inte har stöd för Dolby Vision. Tekniken är en direkt konkurrent till HDR10 och fungerar utmärkt med befintliga Chromecast Ultra. Frågan är om Google faktiskt tar ett steg tillbaka och tar bort stödet från nya modellen.

Skarpsynta kanske noterar att ”ATV” skrivs ut på FCC:s webbsajt. Det är ingen högoddsare att ATV står för Android TV, och stämmer det blir nya Chromecast en fullfjädrad mediaspelare snarare än bara en länk mellan mediakälla och skärm. Det betyder inbyggda applikationer som Netflix och YouTube, och att Google blir en direkt konkurrent till omtyckta mediaspelaren Nvidia Shield TV.

I skrivande stund saknas uppgifter om datum för lansering och pris. Chromecast 2 kostade runt 390 kronor vid lanseringen medan Chromecast Ultra introducerades för runt 790 kronor. Det finns inga indikationer på att nya modellen blir billigare än så. Med tillhörande fjärrkontroll lär den snarare bli dyrare.