Google Chrome 40 – 62 buggfixar för ökad säkerhet

Google Chrome


Chrome 40 ökar säkerheten

Google har uppdaterat webbläsaren Chrome till version 40 och höjer med den säkerheten rejält tack vare 62 tunga buggfixar.

Nya versionen innebär att Google tar det första steget från användandet av utvecklingsgränssnittet NPAPI (Netscape Plug-in Application Programming Interface), en teknik som har sitt ursprung i 90-talet. Man har även blockerat användandet av gamla SSL-protokollet med versionsnummer 3.0 – även detta för att säkra webbläsaren.

Stoppar Silverlight

Bland de tillägg som snart slutar fungera med Chrome finner vi Silverlight. Då Microsoft inte längre underhåller Silverlight är det inte förvånande om Google gärna ser att tillägget inte kan installeras i Chrome, inte minst då HTML5 allt mer tar över samma funktionalitet. Netflix är ett exempel där Silverlight först behövdes men som nu istället kör HTML5.

Redan har Silverlight stoppats från att köras med Chrome på OS X medan den går att installera i Windows-varianten fram till april i år.


Det är positivt att se utvecklingen av Chrome och att man nu tätat hela 62 säkerhetshål som potentiellt varit farliga för användarna. Personligen ser jag hellre att säkerheten blir bättre i det första ledet snarare än att funktionerna blir fler.

Vad tycker ni?