Allvarlig minnesbugg påverkar Nvidia Geforce GTX 970


Nvidia Geforce GTX 970

Uppdatera dina drivrutiner när nya versioner släpps av hårdvarutillverkarna.

Det rådet kan inte upprepas nog många gånger och är ett av mina vanligaste påpekanden när jag sitter vid en dator som krånglar.

När problem uppstår med en dator är det inte sällan drivrutinerna som krånglar. Ofta löser sig problemen om man ominstallerar sina drivrutiner och då samtidigt uppdaterar dem till en nyare version.

Ökad prestanda & bättre stabilitet

Beroende på vilken hårdvara som påverkas och vad uppdateringen innehåller så följer ofta inte bara buggfixar som löser problem – prestandaoptimeringar, säkerhetslösningar och stabilitetsåtgärder är inte sällan inbakade i nya drivrutiner.


Därför är det otroligt viktigt att man med jämna mellanrum kollar om datorns hårdvara har nya drivrutiner att dra nytta av. Som exempel på fördelar kan nämnas att en enda uppdatering av Nvidias eller AMDs drivrutiner kan öka spelprestandan för utvalda titlar med över 50 procent.

I Nvidias fall kan en uppdatering i framtiden dessutom lösa en allvarlig bugg som får Geforce GTX 970 att fallera när minnesanvändningen går över 3 GB.

Problem med 4K

Enligt tester kan minnesprestandan falla under 20 procent av bandbredden i vissa scenarion som kräver mycket grafikminne, detta medan storebror Geforce GTX 980 kör på i full hastighet. En synnerligen besvärlig bugg som Nvidia har bekräftat och just nu undersöker.

Många spel kommer inte att påverkas om man bara kör i upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar, men så fort vi pratar om 4K eller till och med 2 560 x 1 440 pixlar så sticker minneskravet iväg och Geforce GTX 970 kan bli problematisk att köra med.

Förhoppningsvis hittar Nvidia en lösning på det hela, annars kommer många användare att blir mycket besvikna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.